Column Mitchell van der Koelen –Eigenlijk zijn auto’s fantastisch


Afgelopen weekend wilde ik met mijn vriendin een film kijken. Wij zijn onlangs verhuisd en zoals het in die gevallen wel vaker gaat, kijkt men eens kritisch naar de aanwezige apparatuur. Wij besloten om te investeren in een state-of-the-art interactief tv-pakket. Prachtig. Althans, in theorie: programma’s pauzeren, opnemen, video’s en series kijken wanneer je maar wilt, foto’s van de computer delen enzovoort. De praktijk is helaas wat minder: een verschrikkelijk traag apparaat met nukken en een menustructuur die zelfs de grootste nerd nog van de wijs brengt. Het is een hopeloos geval. U weet wellicht dat klachten over interactieve TV door aanbieders snel worden verholpen. Providers sturen direct een monteur. ‘Onze’ monteur kreeg het euvel echter niet verholpen waardoor ons een nieuwe interactieve receiver is beloofd. Mogelijk halen wij dan ook de beloofde internetsnelheid van 100 mb. Momenteel blijven wij steken op een karige 17 mb. Column Mitchell van der Koelen –Eigenlijk zijn auto’s fantastisch.

Aangezien ik een behoorlijke technologieliefhebber ben, betrap ik mijzelf er elke keer weer op dat ik per se de nieuwste smartphone wil hebben. En dus belandt mijn oude model steevast voor het aflopen van de contractperiode op Marktplaats en schaf ik voor veel te veel geld weer een nieuwe aan. Ik heb het maar van mijzelf geaccepteerd. Mijn huidige mobieltje is er één van populaire types. Een heerlijk ding. Hoewel ik significant minder apps heb draaien dan gemiddeld, zou ik niet meer zonder kunnen. Even onderweg de mail binnenhalen, mijn vriendin appen dat ik wat later ben, het laatste voetbalnieuws bekijken… wij claimen niet meer zonder te kunnen en het is – hoe sneu eigenlijk ook – misschien nog wel waar. Hoe frustrerend is het, wanneer de telefoon ineens uit is, terwijl hij een uurtje geleden nog aangaf over 10% batterijcapaciteit te beschikken. Hoe frustrerend is het, wanneer je tijdens het browsen in een app ineens op onverklaarbare wijze eruit wordt geknald. Hoe hatelijk is het dat die nieuwsapp zijn laatste nieuws niet ververst of dat die website geen plaatjes laadt, terwijl je toch echt vol 3G-bereik hebt.

Het zijn de problemen van de moderne maatschappij. Vroeger had men gewoon tv. Je drukte op de knop en je keek jouw programma. Wilde je iets anders kijken, dan drukte je op een andere knop. Er was geen HD, geen ‘on demand’, geen interactieve programmagids, maar het werkte. Met mijn eerste GSM kon ik bellen. Met mijn tweede ook SMS-en. Meer kon het ding niet, maar de batterij ging een hele week mee en het kreng werkte altijd. Denk nu eens aan auto’s. Wij zeuren misschien wel eens over onze vierwielers maar ik kan geen andere producten bedenken die de laatste decennia zoveel geavanceerder zijn geworden en toch niets aan betrouwbaarheid hebben ingeboet. Sterker nog, vergelijk je moderne auto’s met moderne telefoons en interactieve tv-systemen, dan zijn auto’s eigenlijk fantastisch. Natuurlijk, er zijn uitzonderingen maar denk eens na: wanneer weigerde jouw airco voor het laatst dienst? Wanneer was de laatste keer dat jouw auto niet wilde starten of dat het navigatiesysteem kuren vertoonde? Grote kans dat je diep in het geheugen moet graven om dit te kunnen herinneren. Auto’s zijn nog vele malen complexer dan smartphones of tv-receivers en toch gaat het maar zo zelden fout. Gewoon even iets waar ik vanochtend aan dacht. Ik denk dat ik mijn auto vandaag als beloning maar eens op een extra wasbeurt trakteer.

Column Mitchell van der Koelen –Eigenlijk zijn auto’s fantastisch.

Recent Content