Chrysler Dart: Vergeten Concept Car (1956)


De meesten van jullie zullen bij de naam Dart denken aan de nieuwbakken Dodge-creatie, maar wist je dat het Chrysler-concern al meer dan een halve eeuw geleden een Dart introduceerde? Chrysler Dart: Vergeten Concept Car (1956).

Aerodynamica, dat was waar het om draaide in de jaren ’50. De bekendste voortvloeisels van het streven naar een zo gestroomlijnd mogelijke auto in een tijd waarin windtunnels op volle grootte nog geen vanzelfsprekendheid waren, waren de drie B.A.T.-concepten van Bertone en Alfa Romeo. Maar ook vanuit de Verenigde Staten kwam er input.

De Chrysler Dart debuteerde op de autoshow van Turijn in 1956, en moest een antwoord geven op de vraag hoe rigoureuze aanpassingen in de aerodynamica zich vertaalden naar de rijdbaarheid (en prestaties) van de auto zelf. De Dart ondervond zo’n 30% van de luchtweerstand waar een gangbaar model uit die tijd mee te maken had, omdat hij werd gestyled naar de vorm die inktdruppels/-spetters aannamen als ze met grote snelheid door een windtunnel werden gejaagd.

Het design van het zeven meter lange bakbeest, op basis van schetsen van de legendarische Chrysler- (en Stutz-!)designer Virgil Exner, kwam van de hand van Carozzeria Ghia, de designstudio die ook tekende voor de Plymouth XNR 500. Onder de kap lag een 5,8 liter HEMI V8.

Helaas is niet heel veel bekend over dit conceptmodel, waarbij het vooral om het design draaide, en niet zozeer om de droge specificaties. Over zijn afgezwakte opvolger, de Diablo Convertible des te meer (video 1, 2), maar daar hebben we het hier niet over. De 1956 Dart was met recht de oervader van een produtiemodel dat in 1960 begon als enorme auto, en nu, meer dan 5 decennia later, is gekrompen tot een middenklasser, met een Fiat-broertje.

Bron

Chrysler Dart: Vergeten Concept Car (1956).

Recent Content