CHINESE VASTGOEDGIGANT EVERGRANDE WIL EV’S GAAN MAKEN


De markt voor elektrische auto’s blijft sterk groeien in China. Deze groei heeft nu een ongebruikelijke concurrent aangetrokken: een Chinese vastgoedgigant genaamd Evergrande Group. Zij staan ook wel bekend als de twee na grootste vastgoedontwikkelaar van China. CHINESE VASTGOEDGIGANT EVERGRANDE WIL EV’S GAAN MAKEN.

ACQUISITIES

Op 15 maart heeft het bedrijf, officieel gevestigd in Hong-Kong, laten weten dat het een aandeel van 70% heeft verworpen in auto-onderdelen maker TeT Drive Technology. Evergrande heeft daar een bedrag voor neergeteld van $75 miljoen. Eerder dit jaar heeft het bedrijf al ruim $1 miljard uitgegeven om zijn elektrische droom waar te maken. Zo wist de vastgoedontwikkelaar automaker National Electric Vehicle Sweden (NEVS) aan te kopen, en batterijontwikkelaar Cenat New Energy.

CHINA VOOROP

De aankopen zijn niet heel erg verassend. Het bedrijf probeert op deze manier zijn bedrijfsactiviteiten uit te breiden, daar waar de Chinese vastgoedmarkt langzaam wat afkoelt. Daarnaast zijn de aankopen ook een teken van de gezonde toestand van de elektrische automarkt in China. Vorig jaar werden daar namelijk 1,2 miljoen elektrische en hybride auto’s verkocht. Daarmee neemt China meer dan de helft van de wereldwijde markt van dit soort auto’s voor zijn rekening. Daarnaast is de voorspelling dat de verkoopcijfers van 2018 in 2020 verdubbeld zullen zijn. Tot slot heeft het land maar liefst 400 elektrische automakers en een legioen aan start-ups die popelen om de markt te betreden.

Al moet daar wel bij gezegd worden dat het maken van elektrische auto’s voor Evergrande geen makkelijke route is. China heeft een sterke regulering als het gaat om wie dit soort auto’s mag maken. Door de acquisitie van NEVS heeft de vastgoedgigant een productie licentie weten te bemachtigen.

DISCUSSIES

De aankopen van NEVS en Cenat volgen direct na een ruzie die Evergrande heeft gehad met een Amerikaanse automaker genaamd Farday Future. Een bedrijf waar Evergrande in 2017 maar liefst $2 miljard in heeft geïnvesteerd. Uiteindelijk kregen de bedrijven ruzie over wie de eigenaar was en verschillende uitstaande betalingen. Beide partijen hebben uiteindelijk besloten om de rechtszaken te laten vallen en om Evergrande 32% eigenaarschap van het bedrijf te geven. Daarnaast bepaald Evergrande ook wat de toekomst is van Farday Future in China.

EERSTE AUTO

Het ziet ernaar uit dat het bedrijf alles in handen heeft om zijn uitbreiding naar de elektrische automarkt een succes te maken. Afgelopen zaterdag liet het bedrijf weten dat zijn eerste EV in juni in productie zal gaan. Details over de auto en het geschatte productieaantal blijven daarnaast nog onduidelijk. Vanzelfsprekend zal het bedrijf de concurrentie aan moeten gaan met verschillende grote bedrijven. Zo zal Tesla later dit jaar zijn productie beginnen in zijn nieuwe fabriek in Shanghai.

Bron: elektrischeauto.nl

CHINESE VASTGOEDGIGANT EVERGRANDE WIL EV’S GAAN MAKEN.

Recent Content