Cadillac verrast met luxe, elektrische ELR


Een opvallend nieuwsbericht verscheen onlangs van Cadillac. Het merk is bezig met een terugkeer in Europa en hoopt dit keer echt potten te kunnen breken. Met de nieuwe ELR hebben zij wellicht een sterke troef in handen. De elektrische ELR met range extender sluit namelijk beter aan op de wensen van de Europese consument. Bovendien heeft de ELR, die medio volgend jaar naar Europa komt, nog weinig tot geen concurrentie. Hoewel de ELR een coupé is en slechts twee deuren heeft, moet er dankzij de 2 2 configuratie voldoende ruimte zijn voor in ieder geval twee en indien nodig vier personen. Cadillac verrast met luxe, elektrische ELR.

De Cadillac ELR wordt aangedreven op een manier die men waarschijnlijk niet direct verwacht van een Amerikaans merk. Geen dikke V6 of V8 maar een bijzonder bescheiden 1.4 liter viercilinder doet dienst in deze executive sedan. De motor doet dan ook vooral dienst als “range extender”, een principe dat wij al kennen uit onder andere de Opel Ampera. De ELR kan geheel elektrisch rijden maar wanneer de accu’s leeg dreigen te raken, springt de benzinemotor bij om voor aandrijving te zorgen. Intussen laadt deze de accu’s ook weer op.

Cadillac mikt op forens

Ondanks dat het geen traditionele gezinsauto is, mikt de ELR vooral op de forens. De elektrische actieradius van de auto moet voor de meeste forensen voldoende zijn om het dagelijkse woon-werkverkeer geheel elektrisch, en dus zonder schadelijke uitstoot, af te kunnen leggen. In theorie bedraagt de elektrische actieradius 56 kilometer. Hiervoor moeten de omstandigheden wel ideaal zijn, hetgeen in ons land zelden het geval is. Toch is dit niet direct een probleem: met een 240 Volt laadstation of een 240 Volt stopcontact kan de auto in 4,5 uur weer helemaal worden opgeladen. Natuurlijk zorgt de range extender ervoor dat bestuurders niet stil komen te staan wanneer de accu leeg is: de gecombineerde actieradius bedraagt 480 kilometer.

State of the art model met indrukwekkende voorzieningen

Cadillac heeft werkelijk alles uit de kast getrokken om een state of the art auto af te leveren. De lijst met voorzieningen is indrukwekkend. Zo kan met een flipper achter het stuur de motor worden ingeschakeld om energie voor later op te slaan. Ook kenmerkt de auto zich door een bijzonder uitgebreide boordcomputer en een touchscreen met vingerherkenning, dat bediend kan worden als een smartphone. De multimedia-interface van de Amerikaan draait op een processor met drie kernen waardoor het systeem grofweg de kracht en de snelheid heeft van de modernste smartphones en tablets. Qua uitrusting en voorzieningen komen toekomstige kopers van de Cadillac ELR er ook niet bekaaid vanaf: ABS, tractiecontrole, stabiliteitscontrole, een elektrisch wegklapbaar opbergvak in de middenconsole, LED-sfeerverlichting, een 8 inch touchscreen, een interieur met leer, suède, hout en aluminium, vier individuele zitplaatsen, een uitgebreide boordcomputer, LED koplampen, 20 inch lichtmetalen velgen, navigatie, botspreventie, rijbaancontrole, dode hoek waarschuwing en een Bose audiosysteem met 10 speakers: dit is slechts een kleine greep uit de lijst met voorzieningen die standaard op de ELR aanwezig zullen zijn. Dankzij een gecombineerd vermogen van 150 kW/204 pk en een koppel van 400 Nm mag van de auto worden verwacht dat hij prima prestaties levert.

Over prijzen kunnen wij u nog niets meedelen. Zelfs de Amerikaanse prijs is nog niet bekend. In thuisland Verenigde Staten komt de auto begin volgend jaar en wellicht al eind dit jaar op de markt. Europa en China volgen in de loop van 2014.

Cadillac verrast met luxe, elektrische ELR

Recent Content