Bugatti ID 90: vergeten concept (1990)


Man, wat waren de jaren negentig toch gaaf. Zelfs dit ontwerp van Italdesign aan het begin van dat decennium was heersend. Bugatti ID 90: vergeten concept (1990).

Terwijl we ons hier in Nederland opmaakten voor een gabbertijdperk, bleef de inmiddels 75-jarige Giorgetto Giugiaro in Italië vrij van discobiscuitjes, en tekende onder de vlag van ItalDesign een conceptcar om Bugatti mee te imponeren. De ID90 was daarmee geboren.

De 4,1 meter lange en slechts 1,05 meter hoge ID 90 heeft een voor- en ‘achterruit’ die in het dak en de vleugeldeuren lijken over te lopen. Giugiaro’s manier om een gestroomlijnde koepel te creëren. De voorkant is kort en loopt behoorlijk schuin af – in lijn met de hoek van de voorruit – en achterin, daar waar de magic happens is de carrosserie met luchtsleuven opengewerkt.

Achter de voorstoelen ligt een 3,5-liter V12 die onder druk werd gezet door een enkele turbo. De vermogensafgifte van deze krachtbron komen we in de archieven van de coachbuilder niet tegen, maar soit, dat geeft ook niet bij een conceptcar die enkel dient voor een designrichting.

Want van het design heeft Bugatti met de EB 110, die een jaar later door de Franse supercarbouwer werd gepresenteerd, absoluut gebruik gemaakt. Daar ligt overigens een 3,5-liter quad turbo V12 met standaard 561 pk in. Stuff of dreams, uit een pre-VAG tijdperk en zonder 83 special editions.

Bron

Bugatti ID 90: vergeten concept (1990).

Recent Content