BMW X5 M KOMT ALS PHEV BESCHIKBAAR


De CEO van BMW M, Markus Flasch, heeft in een interview kenbaar gemaakt dat hun grootste en zwaarste M-modellen een elektrische aandrijflijn krijgen. Met deze uitspraak staat het dus wel zeker vast dat de BMW X5 M in de toekomst als plug-in hybride door het leven gaat. Geheel onverwacht komt deze stap niet. Concurrenten van BMW zijn inmiddels ook druk bezig om hun sportieve auto’s over te zetten naar een elektrische aandrijflijn. BMW X5 M KOMT ALS PHEV BESCHIKBAAR.

ANGST VOOR ACCU’S

Bij BMW M zijn ze echter nog niet overtuigd van elektromotoren of accupakketten. Er heerst bij dit bedrijfsonderdeel zelfs een soort angst voor deze termen. Volgens Markus Flasch dankt BMW M zijn goede naam aan de krachtige benzinemotoren. Het zijn veelal vaste klanten en enthousiasten die de befaamde M-modellen kopen. Het bedrijf is dan ook bang dat het juist deze vaste klantenkring, samen met hun goede reputatie, zullen verliezen wanneer ze de overstap maken naar volledig elektrisch.

Het is juist deze angst wat er voor zorgt dat de M2, M3 en M4 vooralsnog niet met een dergelijke aandrijflijn beschikbaar komen. Hier kunnen wij dus nog gewoon rekenen op de bekende en krachtige benzinemotoren. Toch moet BMW M wel voldoen aan de strengere milieueisen. De nieuwe BMW X5 M zal daarom hun eerste auto worden waar wel een elektrische aandrijflijn wordt ingebouwd. De eerste plug-in hybride bij een M is dus een feit.

LANGZAME OVERSTAP

Dat de BMW M-modellen een bepaalde klantengroep aantrekt is inmiddels wel duidelijk. Het is juist deze klantengroep die hoge eisen stelt aan de nieuwe modellen. Markus Flasch is dan ook bang dat de plotselinge overgang naar elektrisch zomaar in het verkeerde keelgat kan schieten. Een gefaseerde overgang is dan de enige oplossing voor BMW M om zo hun vaste klantenkring te kunnen laten wennen aan het idee. Bij BMW M zullen ze zeker niets overhaast doen om hun auto’s om te bouwen naar een plug-in hybride.

De CEO heeft te kennen gegeven dat hij inmiddels in een plug-in hybride BMW M heeft gereden. Veel informatie liet hij hier echter niet over los. Zo werd het niet duidelijk of de auto aan zijn verwachtingen voldoet. Wel gaf hij te kennen dat de auto vroeg of laat in productie gaat. Naar alle waarschijnlijkheid heeft hij dus al in de BMW X5 M PHEV gereden.

TEGENSTRIJDIG

De visie van BMW M staat lijnrecht tegenover de strategie die veel andere merken momenteel volgen. Zo is het duidelijk dat in de aankomende periode bij Mercedes-AMG de modellen een elektrische aandrijflijn zullen krijgen. Bij Audi is het goed te merken dat hun bestaande RS-modellen de elektrische aandrijflijn geen afbreuk doet aan vormgeving of prestaties. Bij Mercedes-AMG hebben ze goed naar Audi gekeken en gezien dat het concept prima werkt. Volgend jaar kunnen wij dan ook de Mercedes-Benz AMG GT 73 4 Door Coupé als hybride op de prijslijst zien. Deze heeft naar verwachting ongeveer 800 pk.

De twee grote concurrenten van BMW M zetten dus juist wel vol in op elektrificatie. Het is daarom onduidelijk waarom BMW M hierin juist terughoudend is. Het is inmiddels al bewezen dat het niet ten koste hoeft te gaan van ontwerp of zelfs prestaties. In het laatste geval kan het zelfs extra voordelen opleveren. Het is wel bekend dat BMW M hun klanten hoog in het vaandel heeft staan. Dit laatste is dan waarschijnlijk de voornaamste reden dat het submerk nog wat terughoudend is in de adoptie van een elektrische aandrijflijn.

Bron: elektrischeauto.nl

BMW X5 M KOMT ALS PHEV BESCHIKBAAR.

Recent Content