BMW werkt aan draadloze oplader voor je auto


Het is goed mogelijk dat we over een aantal jaren draadloos op te laden BMW’s op de markt zien verschijnen. Het Duitse merk is bezig met de ontwikkeling van een inductief laadsysteem. BMW werkt aan draadloze oplader voor je auto.

BMW wil op ‘middellange termijn’ een systeem introduceren dat je auto draadloos kan opladen. Om ervoor te zorgen dat we strak niet tientallen niet samenwerkende systemen van allerlei merken krijgen, is het een samenwerking aangegaan met Daimler (Mercedes). Het systeem werkt door middel van een basisstation in een oprit of parkeervak. Deze kan elektrische lading door de lucht overbrengen aan een lichtgewicht spoel die zich bevindt in de bodem van de auto.

Volgens zijn makers heeft het laadsysteem een rendement van 90% en kan er bij de introductie 3,6 kW door de lucht. Het opladen zal dus wat meer energie kosten en langer duren dan bij de traditionele kabel. Maar, zo zegt BMW, de laadstroom kan in de toekomst verhoogd worden naar 7 kW. Momenteel is een werkend BMW i8 prototype in 2 uur volledig op te laden.

Parkeren op de plaat is voldoende om je toekomstige BMW i van stroom te voorzien. Een wifi-verbinding tussen het basisstation en de auto zorgt voor de communicatie tussen lader en batterij. Het systeem zou onder elke weersomstandigheid te gebruiken zijn en ondervindt geen negatieve invloed van een dik pak sneeuw. Wel wordt er continue gemonitord of er zich geen levende wezens onder de auto bevinden. Dat schijnt niet zo goed voor de gezondheid te zijn.

BMW werkt aan draadloze oplader voor je auto.

Recent Content