“BINNENKORT TURKSE SUV MET ACTIERADIUS VAN 500 KILOMETER”


Dit is wat de Turkse Minister Mustafa Varank van Industrie aankondigde. De eerste elektrische auto die in Turkije wordt geproduceerd, zal in de tweede helft van 2022 op de markt worden gebracht. Eind dit jaar zal een prototype worden gepresenteerd. De actieradius zou zo’n 500 kilometer bedragen. “BINNENKORT TURKSE SUV MET ACTIERADIUS VAN 500 KILOMETER”.

Varank vertelt dat er een joint-venture is opgericht die een concurrerende elektrische auto aan het ontwikkelen is. Volgens Varank zal het technologisch project de hele Turkse auto-industrie zal veranderen. Ook zal het concurrentievermogen van de lokale auto-industrie op internationaal niveau worden versterkt. Verder benadrukt Varank dat de auto niet door de publieke sector zal worden ontwikkeld, maar door particuliere bedrijven.

JOINT VENTURE

Hij bedoelt hiermee dat er vijf bedrijven zijn die hun krachten hebben gebundeld. Het betreft hier de Anadolu Group, BMC, Kıraça Holding, Turkcell en Zorlu Holding. Samen nemen zij deel aan de joint venture Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret AŞ (vertaald: joint venture voor de Turkse auto-industrie en -handel). Zij bezitten ieder 19 procent van de aandelen, de overige vijf procent is eigendom van de Union of Turkish Chambers of Commerce and Commodity Exchanges (TOBB). Als directeur heeft men de voormalige Bosch-manager Mehmet Gürcan Karakaş aangesteld. Er wordt zo’n drie miljard dollar in het project geïnvesteerd.

GEEN SAAB 9-3 MAAR SUV

Volgens eerdere berichten zou de eerste elektrische auto uit Turkije een geëlektrificeerde Saab 9-3 met range-extender zijn. Dat volgens Mustafa Varank niet het geval, het zou om een SUV gaan. De Turkse regering is van plan om in december van dit jaar het prototype van de eerste elektrische auto van Turkse makelij te presenteren. Uiteindelijk hoopt men vijf modellen te kunnen produceren. Het zou hier gaan om een sedan, een hatchback, een stationwagen, een crossover en een sportiever model. Of die SUV nu die crossover is of het zesde model is, is niet helemaal duidelijk. Men verwacht in 2022 met de serieproductie van de auto’s te kunnen beginnen. Afbeeldingen of andere details zijn nog niet vrijgegeven.

TURKIJE IS AL JAREN GROTE AUTOPRODUCENT

Wat niet iedereen weet is dat er in Turkije al heel veel auto’s worden gemaakt. Jaarlijks worden er in Turkije auto’s gebouwd die naar meer dan honderd landen worden geëxporteerd en een waarde van tientallen miljarden vertegenwoordigen. Dat zijn alleen geen auto’s van Turkse merken, maar van bekende grote merken zoals Fiat, Hyundai, Ford, Renault en Toyota. De meeste auto’s worden geëxporteerd naar Frankrijk en Duitsland, gevolgd door Italië, het Verenigd Koninkrijk en Spanje.

Bron: elektrischeauto.nl

“BINNENKORT TURKSE SUV MET ACTIERADIUS VAN 500 KILOMETER”.

Recent Content