BIJNA HELFT VERKOCHTE AUTO’S IN NOORWEGEN ELEKTRISCH


Schreven we begin deze week nog dat de gemiddelde uitstoot van verkochte auto’s in september in de VS was gestegen, dan bewandelen ze in Noorwegen een iets ander piste. Vorige maand was bijna 50 procent van de nieuw geregistreerde auto’s geëlektrificeerd. BIJNA HELFT VERKOCHTE AUTO’S IN NOORWEGEN ELEKTRISCH.

September 2016, de maand waarin niet enkel Moeder Teresa heilig werd verklaard, in Noorwegen waren 46,9 procent van de nieuwe geregistreerde wagens een EV. Kortom, het is nog niet helemaal naar de vaantjes, onze aardbol. Al is EV natuurlijk een ruimte term. Want Noorwegen rekent hybrides, plug-inhybrides en elektrische auto’s even onder één dak. Ontleden we die cijfers, dan valt het nog iets anders uit.

Zo zijn compleet elektrische wagens (genre Tesla) goed voor 19 procent, hybrides (genre Toyota Prius) voor 14,9 procent en plug-inhybrides (zoals de Volkswagen Golf GTE) goed voor 13 procent.

STRENGE AANPAK

Door streng te focussen op CO2 zien inwoners van Noorwegen zich genoodzaakt om een voertuig met elektrische aandrijving te kopen. Het bewijst toont zich bij de diesels. Waren die in september 2015 nog goed voor 39,2 procent van de inschrijvingen, dan zakken ze in september 2016 naar 26,4 procent. Het heeft er alvast voor gezorgd dat Noorwegen de grootste plug-inmarkt is in Europa en de vierde grootste op wereldschaal.

Geinig weetje nog; vorige maand was de favoriete elektrowagen de Tesla Model X met 601 inschrijvingen.

autofans.be

BIJNA HELFT VERKOCHTE AUTO’S IN NOORWEGEN ELEKTRISCH.

Recent Content