BERESTERKE ATLIS XT PICK-UP HEEFT OPVALLEND GROTE ACTIERADIUS


Veel mensen weten niet beter, of je hebt bij een elektrische auto te maken met een behoorlijk beperkte actieradius. Wie zich een beetje in dit onderwerp heeft verdiept, weet dat de actieradius van elektrische auto’s de laatste tijd al sterk is verbeterd en in de nabije toekomst zelfs absoluut geen probleem meer hoeft zijn. De ontwikkelingen op het gebied van accutechnologie gaan razendsnel en zijn veel belovend. Vanuit diverse onderzoekscentra komen berichten over accu’s met een veel hogere dichtheid. Daarmee zou de actieradius van een elektrische auto, al of niet ondersteund door brandstofcellen op waterstof, wel eens 1000 kilometer of meer kunnen bedragen. BERESTERKE ATLIS XT PICK-UP HEEFT OPVALLEND GROTE ACTIERADIUS.

ACTIERADIUS TOT 800 KILOMETER

Maar dat is in de meeste gevallen nog toekomstmuziek en zijn we al blij met een actieradius van 400 à 500 kilometer. Toch hoeft dat geen toekomstmuziek te zijn. De elektrische pick-up van Atlis van de Amerikaanse start-up Atlis Motor Vehicles zou volgend jaar op de markt moeten komen en heeft een actieradius van maar liefst 800 kilometer.

EERSTE FOTO’S

Atlis Motor Vehicles heeft voor het eerst foto’s gepubliceerd van haar elektrisch aangedreven pick-up model XT. Als de voortdurende zoektocht naar investeerders succesvol is afgerond, moeten de Atlis pick-up naar verwachting in 2020 op de markt komen voor prijzen vanaf ongeveer 40.000 euro ex BPM.

Atlis XT pick-up

EXTERIEUR

Op het eerste gezicht lijkt de Atlis XT op een typische pick-up. Er is keus uit een zogenaamde 2+2 extended cab en een 4-deurs crew cab. De Extended cab heeft een laadruimte van 2,40 m lang, die van de crew cab heeft een lengte van 1,95 meter. Hiermee lijkt hij een regelrechte vertegenwoordiger van de klassieke Amerikaanse pick-up te zijn. Als we het front zien, zonder grille en met minimalistische LED-koplampen, dan zien we de eerste verschillen. Ook de buitenspiegels en uitlaatpijpen ontbreken. Als we de motorkap openen, waar je bij conventionele voertuigen de motor zult vinden, zien we dit een heuse kofferbak is.

INTERIEUR

Door de grote breedte zijn er ook voorin drie zitplaatsen naast elkaar zodat de Atlis XT in totaal maar liefst zes zitplaatsen heeft. Het keurige instrumentenpaneel heeft een groot display achter het stuur dat alle benodigde informatie weergeeft. Aan weerszijde van het display zien we twee andere monitoren. Deze geven de beelden van de digitale achteruitkijkspiegels weer. Ook is er midden in het dashboard een groot touchscreen met indicatoren en bedieningselement voor diverse andere voertuigfuncties en het infotainmentsysteem.

PRESTATIES

De Atlis XT maakt niet alleen indruk met zijn actieradius, maar ook met zijn hoge laadvermogen en treksterkte. Ook de acceleratie mag er wezen. Hij sprint van 0 tot 100 km/u in slechts 5 seconden. De Atlis pick-up heeft een elektrische motor per wiel. Met deze vier motoren heeft de Atlis XT een maximumsnelheid van 190 km/u, een laadvermogen van 2,3 ton en kan hij een aanhanger maar liefst bijna 16 ton trekken. Door de luchtveren en de onafhankelijke achterwielophanging zorgt de Atlis XT ervoor dat het voertuig ook bij zware ladingen op de juiste hoogte blijft en het rijcomfort behouden blijft. Standaard heeft de pick-up luchtvering met dynamische lastdemping en 30 centimeter bodemvrijheid. Optioneel is er ook een off-road vering met 45 centimeter bodemvrijheid verkrijgbaar.

Atlis XT pick-up

DRIE ACCUPAKKETTEN

Klant van Atlis hebben keus uit drie accupakketten die de pick-up een actieradius geven van respectievelijk 480, 640 en 800 kilometer. Ook hebben de Amerikanen een speciale snellaadzuil ontwikkeld die het opladen in 15 minuten mogelijk maakt.

AUTONOMIE

Atlis zegt haar voertuigen op het gebied van autonoom rijden voortdurend verder te ontwikkelen totdat de autonome voertuigcapaciteiten het zogenaamde Niveau 5 hebben bereikt. Standaard heeft de Atlis XT Niveau 1 bestuurdersassistentie met adaptieve cruise control. Optioneel is er een geavanceerde adaptieve cruisecruise evenals parkeer- en rijstrookassistentie verkrijgbaar. In de toekomst zijn er dus mogelijk ook meer geavanceerde autonome mogelijkheden beschikbaar.

ALL-INCLUSIVE ABONNEMENT

Op de website van Atlis Motorvoertuigen kunnen geïnteresseerden al een XT reserveren. Er is ook de mogelijkheid om te investeren in de start-up. Atlis Motor Vehicles verandert niet alleen de truck, maar ook de eigendomservaring. Het bedrijf is bezig met andere aankoop- en all-inclusive abonnementsmodellen. Voor abonnees, die een abonnement van drie, vijf of zeven jaar inclusief onderhoud en opladen kunnen afsluiten, zou dit volgens Atlis een aanzienlijke maandelijkse besparing betekenen. In de Verenigdse Staten beginnen de tarieven van een dergelijk abonnement bij zo’n $700 per maand. Het is nog niet bekend of de Atlis XT ooit naar Europa zal komen, en wanneer dat het geval zal zijn.

Bron: elektrischeauto.nl

BERESTERKE ATLIS XT PICK-UP HEEFT OPVALLEND GROTE ACTIERADIUS.

Recent Content