BENTLEY GUNT ONS EEN BLIK IN DE TOEKOMST MET DE EXP 100 GT


De exclusieve Britse autoproducent Bentley viert haar 100-jarig bestaan. Ter ere van dat prachtige jubileum ontwierp Bentley een speciaal concept, dat de beste elementen van vroeger moet verenigen met de technieken van de toekomst. BENTLEY GUNT ONS EEN BLIK IN DE TOEKOMST MET DE EXP 100 GT.

INDRUKWEKKEND

Het design van de EXP 100 GT is indrukwekkend. Dat komt niet in het minst door de afmetingen. De auto is bijna zes meter lang en ruim twee meter breed. Het is een rasechte GT (Grand Tourer) maar door het formaat is het niet bepaald een auto om over smalle landweggetjes te toeren. Het ontwerp van de Bentley EXP 100 GT is afgeleid van beroemde Bentleys van de afgelopen tijden. De ontwerpers hebben naar hartenlust gecombineerd. De koplampen zijn bijvoorbeeld geïnspireerd de beroemde Bentley Blower. De grille tussen de koplampen is voorzien van ledverlichting en wie de auto nadert zal merken dat het Flying-B-ornament zachtjes oplicht. Ook qua materialen biedt de EXP 100 GT een mooie mix. De carrosserie is vervaardigd van aluminium, gecombineerd met koolstofvezel.

 

SCHRIL CONTRAST MET DAADWERKELIJKE TOEKOMST?

De Bentley EXP 100 GT zou pas in 2035 het levenslicht zien. Maar of dat het geval is, wagen wij te betwijfelen. Het zou zo maar eens kunnen zijn dat er tegen die tijd allee nog maar anonieme multifunctionele elektrische auto’s rondrijden en dat je met zo’n grote limousine een soort van paria bent. Maar zoals gezegd: het is een conceptcar, dus misschien is het niet eens de bedoeling dat hij ooit op de weg komt.

DUURZAAM MET KANTTEKENING

Uiteraard is het interieur van een Bentley altijd om van te watertanden. Dat geldt ook voor de EXP 100 GT. Ook hier heeft de Britse autobouwer laten zien dat het moderne technieken perfect kan combineren met authentieke materialen. Er wordt bijvoorbeeld op een heel innovatieve manier gebruik gemaakt van daglicht. Dat wordt namelijk via prisma’s in het glazen dak opgevangen waarna het via glasvezels door het interieur wordt verspreid. Alleen zijn de authentieke materialen die Bentley in het interieur verwerkt naar ons idee iets té authentiek. Zo gebruikt Bentley bijvoorbeeld 5.000 jaar oud Copper Infused Riverwood. Dat hout kun je niet zomaar even herwinnen. Een auto die geschikt moet zijn voor de toekomst, is naar ons idee alleen van écht duurzaam vervaardigde materialen gemaakt.

 

ELEKTRISCHE AANDRIJFLIJN

De elektrische aandrijflijn van de is voorzien van een intelligent vermogen- en laadmanagement. De vier elektromotoren hebben samen een koppel van 1.500 Nm waarmee ze de Bentley EXP 100 GT binnen 2,5 seconden naar 100 kilometer/uur sprinten. De topsnelheid bedraagt 300 km/uur. Omdat het accupakket een relatief hoge energieopslag heeft, kan het veel lichter zijn wat de prestaties uiteraard ten goede komt.

ACTIERADIUS VAN 700 KILOMETER

Op dit moment zou de actieradius van 700 kilometer absoluut indrukwekkend zijn. Maar wie weet is die in 2035 bij andere auto’s wel vele malen hoger. De toekomst zal het leren. Het laden van de Bentley EXP 100 GT gaat overigens prettig snel. Je kunt hem aan de snellader binnen een kwartier tot 80% van de capaciteit opladen.

AUTONOOM

Vroeger was het heel normaal dat je je als Bentley-eigenaar liet rondrijden door een chauffeur. Het liefst vergezeld door de huishoudster. Tegenwoordig is dat anders en worden de meeste nieuwe Bentley’s door hun eigenaar bestuurd. Maar in de EXP 100 GT hoef je niet zelf te rijden en heb je ook geen chauffeur nodig. De Bentley EXP 100 GT kan namelijk volledig autonoom rijden. Hij is daarbij voorzien van een kunstmatige intelligentie in de vorm van een intelligente assistent. Die laat je via handgebaren niet alleen kiezen uit vijf gepersonaliseerde comfortstanden maar kan er ook voor zorgen dat het laadproces geheel automatisch verloopt.

Bron: elektrischeauto.nl

BENTLEY GUNT ONS EEN BLIK IN DE TOEKOMST MET DE EXP 100 GT

Recent Content