AutovoorU ging per Tesla Model S naar Genève


Na onze eerste kennismaking met de Tesla Model S zijn we behoorlijk onder de indruk geraakt van deze volledig elektrische powersedan. Een wagen die het potentieel van de elektrische auto op indrukwekkende wijze benut. Om dit potentieel tot het uiterste te testen, besloten we de Model S mee te nemen op een roadtrip richting het Zwitserse Genève. Een route die Tesla onlangs opende middels een netwerk van Superchargers. AutovoorU ging per Tesla Model S naar Genève.

P85+ Performance

Het startpunt was een klein dorpje net onder de rook van Breda. Via Tesla Nederland kregen we P85+ Model S. De krachtigste versie die er is die met zijn 85 kWh accu een actieradius kent van dik vijfhonderd kilometer. De auto was behangen met opties wat het prijskaartje opdreef tot net geen honderdtwintigduizend euro. Bij een publieke laadpaal in de buurt, laden we de accu op tot het maximum en vertrekken we net na middernacht richting de eerste Supercharger in het Duitse plaatsje Wilnsdorf.

Stoelverwarming op standje schroei

Een rit van 326 km die de Model S met zijn elektrische bereik van 502 km met twee vingers in zijn stekker zou moeten kunnen volbrengen. Een twijfelachtig punt, aangezien het theoretische verbruik – net als bij een conventionele brandstofmotor – sterk af kan wijken in de praktijk. Toch gaan we met de climate control ingeschakeld en de stoelverwarming op standje schroei op pad.

Overgebleven rijbereik? 7 km.

In het begin besluiten we niet harder te rijden dan 110 km/u. De kat uit de boom kijken, noemen we dat, want als we iets niet wensen dan is het wel stranden met een lege accu. Na drie uur rijden met een buitentemperatuur van min 2 graden, arriveren we bij de eerste Supercharger. Overgebleven rijbereik? 7 km… Oef, dat is niet veel.

Bad Rappenau

We koppelen de Model S aan één van de acht Superchargers en besluiten zelf het nabijgelegen tankstation te inspecteren voor een verkikkerend kopje koffie. Na veertig minuten laden, stellen we het navigatiesysteem in op de volgende Supercharger in Bad Rappenau. Een rit van 250 die we met het volste vertrouwen tegemoet gaan.

Frühstück!

Met een gemiddelde snelheid van 120 km/u arriveren we na dik 250 km en twee uur rijden bij een typisch Duits en sfeervol etablissement. Met een geschatte actieradius van 425 km bij vertrek, voorspelt de boordcomputer nu dat we na 250 afgelegde kilometers nog 100 km kunnen rijden. Een resultaat dat ons eerdere vertrouwen bevestigt en een stuk positiever is dan de schamele zeven die een paar uur daarvoor de sfeer verziekten. We sluiten de Model S wederom aan op één van de acht oplaadpalen en gaan op jacht naar Frühstück.

We genieten van een vers gebakken pistoletje en gaan in overleg wat betreft de volgende st`p. Rijden we om in de richting van Oostenrijk – zoals Tesla adviseert – of tonen we wat meer lef en gaan we voor de volle 470 km richting Lully, Zwitserland? Een lastige keuze tot het moment dat we de laatste Supercharger aanvinkten op het immense scherm van de Model S. Wat blijkt: in de praktijk is het ‘slechts’ 406 km naar het Zwitserse dorpje dat zich 100 km boven Genève bevindt. Dilemma opgelost en met een bomvolle accu en een theoretisch bereik van 501 km vervolgen we onze trip.

Tesla betaalt!

We spelen op zeker en besluiten niet harder te gaan dan 105 km/u. Zeker op zo’n afstand de slimste keuze aangezien bijladen meer tijd kost dan een lager tempo aanhouden. Nu leren we de Model S en zijn features pas goed kennen. Zo blijken de stoelen in tegenstelling tot eerdere bevindingen dik in orde en is de auto ontzettend stil op snelheid. Het zeventien inch grote scherm zorgt continu voor vertier door de standaard aanwezige internetradio en de verslavend goede geluidskwaliteit van het premium audiosysteem. Zo is het bijvoorbeeld erg tof om in Duitsland en Zwitserland te luisteren naar Nederlandse radiostations en een prettige gedachte dat Tesla vooralsnog de datakosten betaalt.

Neutraal schakelen en vaart maken

Na dik vierenhalf uur rijden door het oogstrelende en heuvelrijke landschap van Zwitserland, arriveren we in Lully. Ondanks het vele stijgen en dalen geeft de boardcomputer aan dat we na 406 km nog steeds 20 km kunnen rijden. Een uitstekende score die we wisten te realiseren door het tactisch gebruik van de climate control en door het ‘Neutraal schakelen’ op een steile afdaling. Op dat moment loopt de snelheid lekker op en win je uiteindelijk meer kilometers dan op het moment dat de Model S bijlaadt in ‘Drive’.

De laatste kilometers

In Lully is Tesla nog steeds bezig met het realiseren van hun netwerk. Hierdoor waren slechts twee van de acht geplande Superchargers geopend en konden we na het aansluiten wederom genieten van een lekker kopje koffie in het nabijgelegen wegrestaurant. In de tussentijd maakten we kennis met een Italiaanse pensionado die behoorlijk geïnteresseerd bleek te zijn in onze P85+ Performance. Weer helder van de koffie en na drie kwartier laden, vetrekken we voor het laatste stuk naar Genève. Een uurtje later arriveren we in de mondaine stad die we eigenlijk al weer vrij snel verlaten richting het hotel.

Steile klim van 15%

Het hotel is gelegen op 1500 meter hoogte in het idyllische plaatsje, Mont-Saxonexxe. Een skidorpje met slechts 1477 inwoners waar het heerlijke vier sterren Le Jalouvre hotel is gevestigd. Na het overwinnen van Genève’s erbarmelijke infrastructuur en het betalen van een paar euro tol, trappen we het stroompedaal richting het dikke tapijt. Man, wat is dit toch een kanon! Na 4.4 seconden passeren we de 100 km/u en komt onze afslag dichterbij. Het enige dat nog rest is een steile klim van bijna 15% richting ons hotel.

Episch.

Wat volgt is een waar spektakel. Spektakel dat haast niet lijkt te evenaren in een conventionele auto, ongeacht het vermogen. Door de direct beschikbare power van 422 pk en 600 Nm schiet de Model S als een katachtige in no-time omhoog en vreet hij elke bocht met zijn strakke Performance onderstel agressief op. Hij vliegt omhoog alsof er geen enkele sprake is van stijging terwijl de haren in onze nek rechtovereind gaan staan. Geloof het of niet, maar dit is episch.

Dé elektrische auto

Als de adrenaline is gezakt en we zijn ingecheckt in het sfeervolle hotel, kijken we terug op een enerverende en – letterlijk – spannende reis. De Model S heeft zich bewezen als een uitstekende en comfortabele reisauto die na het doen van een paar concessies – in de vorm van tijd – zijn inzittenden overal brengt in alle rust, luxe en, niet te vergeten in sereniteit met Moeder Natuur. Pas als je met een auto als de Tesla sluipt en kruipt door de straten van een stad als Genève, merk je pas hoe vies en vervuilend conventionele verbrandingsmotoren zijn. Het centrum is vergeven door uitlaatgassen, lawaai en regelrechte overlast en we vragen ons dan ook af hoe deze – in de basis prachtige stad – zou zijn als er enkel elektrische voertuigen rond zouden rijden..

Een aantrekkelijk uurloon

Op dit moment kan je als Model S eigenaar een bezoek brengen aan west Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, echter is Tesla druk bezig met het uitbreiden van hun perfect werkende Superchargers. Zo reikt de actieradius van de Model S aan het einde van 2014 tot Lissabon, Rome, Oslo, Berlijn en Birmingham en zijn er nog maar weinig plaatsen die je niet kan ontdekken in deze high end elektrische sedan. Wij zijn in ieder geval overtuigd. Waarom? Als je de fossiele brandstofkosten van een gelijkwaardige auto deelt door het aantal uren dat je extra onderweg bent in de Tesla Model S, kom je uit op een aantrekkelijk uurloon en een bedrag dat wij liever steken in extra luxe en verwennerij op locatie.

AutovoorU ging per Tesla Model S naar Genève.

 

Recent Content