Autotest Nissan Juke 1.6 CVT Tekna. Onderscheidende karakterbak


Bij het ontwikkelen van een model moeten autofabrikanten met veel aspecten rekening houden. Een auto moet er goed uitzien, een belangrijke doelgroep aanspreken, betaalbaar zijn, economisch en zakelijk verantwoord zijn en veiligheid en betrouwbaarheid moeten dik in orde zijn. Allemaal leuk en aardig, maar wat nu als je gewoon een auto wilt bouwen omdat je van auto’s houdt? In luxe segmenten zie je het wel eens gebeuren, maar in de middenklasse? Daar speelt men (overigens terecht) graag op veilig. Nissan vormt hierop over het algemeen genomen geen uitzondering maar hééft wel een uitzondering en die heet Juke. Autotest Nissan Juke 1.6 CVT Tekna. Onderscheidende karakterbak.

Cross-over voor fijnproevers

Je hoeft geen autokenner te zijn om te begrijpen dat Nissan met de Juke niet mikt op enorme volumes. De Juke werd geïntroduceerd in 2010. In het topjaar 2011 werden 2.662 exemplaren verkocht. Afgelopen jaar waren dit er 885. Het zijn cijfers die in schril contrast staan met die van de gemiddelde middenklasser. In het geval van de Juke zal Nissan hier niet wakker van liggen. De Japanners hebben in hetzelfde segment namelijk ook de Note rondrijden. Dat is het model dat de massa naar de showroom moet trekken. De Juke is voor de fijnproefers.

Wat is de Juke dan precies? Zijn uiterlijk vertoont duidelijke SUV-trekken maar hoewel-ie leverbaar is met vierwielaandrijving, vertoont zijn karakter weinig overeenkomsten met dat van een echte SUV. Een MPV is het ook niet, daarvoor is-ie simpelweg niet ruim genoeg. Van een hatchback kunnen wij ook niet spreken maar coupéfoefjes zoals de visueel zo veel mogelijk weggewerkte achterportieren heeft-ie dan weer wel. De Juke is een cross-over in zijn zuiverste vorm: van alles wat en het eindresultaat moet vooral in het teken staan van rijplezier.

Het is een beetje een dooddoener, de term ‘lifestyle’, maar hij is perfect van toepassing op de Nissan Juke. De auto biedt plaats aan een gezin (de bagageruimte van in totaal bijna 300 liter is redelijk) maar in alles merk je dat de designers van Nissan niet het onderste uit de kan hebben gehaald om de Juke zo ruim mogelijk te maken. De ruimte op de achterbank is schamel en dat komt omdat Nissan de nadruk legt op de bestuurder en de voorpassagier: een prominent dashboard, fikse middenconsole en twee stevige stoelen. De Nissan Juke waarmee wij op pad gingen, was uitgevoerd als Tekna, de meest luxueuze uitvoering met onder andere leren bekleding.

Uiterlijk versus prestaties

Het uiterlijk van de Nissan Juke verraadt al dat het een wagen is die in het teken staat van rijplezier. Dat komt onder andere tot uiting in het feit dat de auto leverbaar is met 190 pk sterke 1.6 liter turbo. De slagroom op de taart wordt gevormd door de Nissan Juke Nismo die niet alleen qua vermogen (200 pk) maar ook qua styling alle registers opentrekt. Wij deden het iets rustiger aan. Onze Juke was eveneens uitgerust met een 1.6 maar dan zonder turbo. In dat geval levert-ie een minder indrukwekkend vermogen van 117 pk. Modaal. Schoon aan de haak weegt de auto 1.155 kg. waardoor er nog wel enige ruimte over moet blijven voor aansprekende prestaties. Wie de 1.6 rijdt, kan kiezen uit een handbak of een CVT-automaat. Onze Juke was voorzien van deze continu variabele transmissie. In deze configuratie sprint de auto in 11,5 seconden van 0-100 km/u en bedraagt de topsnelheid 170 km/u. Natuurlijk zijn dit acceptabele waarden voor een compacte middenklasser maar het probleem met de Juke is dat-ie eruit ziet alsof hij nog veel meer kan. Daardoor kunnen de prestaties voor je gevoel een beetje tegenvallen. De Juke is vlot genoeg maar echt spektakel blijft achterwege. Maar om nu direct voor de 190 of 200 pk sterke versie te gaan… Wij klagen niet over de prestaties van de Japanner maar voor ons gevoel zou een ‘tussenversie’ met een pk’tje of 150 hem goed doen.

Uitgebreid instellen

Het dashboard van de Nissan is voorzien van niet één maar twee lcd-kleurenschermen. Overdreven opsmuk of een slimme functionaliteit? Dat laatste. Het grootste scherm voorziet je van informatie over de audio en de navigatie terwijl het onderste, kleinere scherm informatie van de boordcomputer en rijinstellingen weergeeft. Het is handig gevonden van Nissan. Door deze scheiding is het dashboard helder en laat de auto zich eenvoudig bedienen. Met name het onderste schermpje is bijzonder. De Juke kent namelijk meerdere rijmodi die je hiermee kunt selecteren. Omdat de auto is uitgerust met een CVT-automaat merk je ook direct het effect van de instellingen. Zo reageert de Juke in de ecomodus voorzichtig op de commando’s van het gaspedaal en houdt de automaat het toerental wanneer het kan zo laag mogelijk. In de sportstand daarentegen, reageert de Japanner giftig op het gaspedaal en houdt de automaat hogere toerentallen aan. Ben je nog niet helemaal tevreden met één van de te selecteren modi, dan kun je per modus de gasrespons, het gedrag van de automaat en het stuurgevoel individueel instellen. Da’s behoorlijk high end. Al deze zaken onderstrepen overigens nogmaals dat de Juke vooral gemaakt is voor de fun en wat minder voor het praktische, hoewel dat laatste ook best voor elkaar is.

In sportief opzicht onderscheidend

Zoals wij al vermoedden, rijdt de Nissan Juke het lekkerste in de sportstand. Het is niet zo dat de eco- en normale modus niet voldoen maar in de sportstand toont de auto het felle karakter dat je op basis van zijn uiterlijk verwacht. Maar het sportieve karakter van de auto blijft niet beperkt tot zijn uitstraling. Voor een auto met deze proporties stuurt de Juke bovengemiddeld strak. De motor en CVT-automaat vormen een combinatie die goed op elkaar is ingespeeld. De 1.6 is niet lawaaiig, ook niet wanneer-ie hard moet werken. De automaat houdt de motor eenvoudig in de bovenste toerenregionen en het onderstel weet moeiteloos raad met de aandrijfkrachten. De Juke is niet overdreven hard geveerd maar wel net stevig genoeg voor het betere bochtenwerk. Van overhellen is in beperkte mate sprake en ook in lange doordraaiers voelt de Juke zich op zijn gemak. Enkel bij dwarsrichels in bochten moet de auto zich even ‘zetten’ en deint de carrosserie wat na. Over de gehele linie genomen biedt de Juke de dynamiek die je op basis van z’n uiterlijk verwacht en zijn de rijeigenschappen in sportief opzicht onderscheidend van de norm in deze klasse. Een leuk foefje zijn de prestatiemeters op het onderste scherm op het dash: hier kun je in de ecomode een uitgebreide analyse van je verbruik bekijken terwijl je in de sportmodus de g-krachten kunt zien. Allemaal niet essentieel, maar wel guitig.

Z’n zwakte en kracht

Op het gebied van verbruik stelde de Juke ons wel enigszins teleur. Met pijn en moeite kun je een gemiddeld verbruik van 7,8 l./100 km. realiseren en dat terwijl Nissan claimt dat 6,3 l/100 km. mogelijk moet zijn. Waarmee de Juke niet teleurstelt, is zijn uitrusting. Voor de 1.6 CVT Tekna moet dan ook een best pittige 28.300 euro worden neergeteld. Je kunt dan wel genieten van onder andere 17 inch lichtmetalen velgen, een regen- en lichtsensor, verwarmde stoelen met leren bekleding, een sleutelloos vergrendel- en startsysteem, een navigatiesysteem met 5,8 inch kleurenscherm, audio met Bluetooth, cruise control, een achteruitrijdcamera en climate control.

Zoek je onderscheidend?

Na een weekje sturen is het positief om te kunnen constateren dat de Juke onze verwachtingen waarmaakt. Hij is net zo fun als dat-ie eruit ziet, voelt dynamisch en is riant uitgerust. Kijk je met een praktische blik naar de Juke dan kan-ie niet op alle gebieden wedijveren met de concurrentie maar dat is niet erg. Zoek je een gezinswagen pur sang, dan kun je beter naar de Note kijken. Wil je echter een onderscheidende, strak rijdende auto en is ruimte van ondergeschikt belang, dan is de Juke een uitstekende kandidaat. Voor iets meer dan 2.000 euro extra rijd je de Juke met 190 pk sterke 1.6 DIG-T (maar zonder prima CVT) en dan is-ie écht helemaal af.

Autotest Nissan Juke 1.6 CVT Tekna. Onderscheidende karakterbak.

 

Recent Content