Autotest Lexus CT200H


Op het onderstel van de Toyota Auris wist Lexus drie jaar geleden een luxe antwoord te creëren op de Audi A3 en BMW 1-Serie. Geen makkelijke strijd, al werd het zelfs lastiger. Zo schoof Mercedes de A-Klasse vorig jaar richting het premium C-segment en datzelfde geldt voor Volvo met hun V40. Tijd voor verversing, tijd voor het plaatsen van de puntjes op de ‘i’. Lexus heeft de CT200H voorzien van een facelift en daar gingen wij mee op pad. Autotest Lexus CT200H.

Zevenduizend stuks

De CT200H wist met zijn geavanceerde hybride-aandrijflijn uitstekend in te spelen op het Nederlandse belastingklimaat. Voor het geld van schamel dieseltje bij de concurrentie, reed je bij Lexus de showroom uit met een 136 pk sterke luxewagen die ook nog eens beschikte over een comfortabele automaat. Win-win en dat was ook zeker zichtbaar in de verkoopaantallen. Dik zevenduizend CT200H’s vonden in Nederland een eigenaar. Een ongekend hoog aantal voor een merk dat voorheen timide zijn werk deed.

‘Spindle grille’

Toch moest Lexus stevig aan het werk om de verkoopaantallen op peil te houden. Dat klinkt misschien wat overdreven, maar met keiharde en opkomende concurrentie uit onverwachte hoek een ware must. Om te beginnen schaafde Lexus de CT op designtechnisch gebied bij. De zogenaamde ‘Spindle’ grille, die twee jaar geleden zijn intrede deed op de GS, werd toegepast op het smallere front van de CT. Dit zorgt samen met de scherpere koplampen (LED techniek) voor een steviger front dat beter aansluit bij de rest van het gamma.

Aan de achterzijde zijn de optische veranderingen wat milder. Enkel de achterlichten kregen een ander design en de bumper werd met een aantal millimeters verlaagd. Niet schokkend, maar voldoende om ‘t ontwerp weer fris en modern te laten ogen. Het zijaanzicht wordt voortaan verfraaid door nieuwe 10 spaaks lichtmetalen wielen en een shark-fin antenne op het dak.

Rijkelijk uitgeruste Luxury Ine

Ons testexemplaar betrof de meest luxe CT die leverbaar is: de Luxury Line. Voorzien van een aantal opties als een speciale – zelfhelende – metallic lak en het altijd fabelachtig mooi klinkende Mark Levinson audiosysteem, heeft deze CT de dealer verlaten voor de prijs van € 38.370,-. Een zeer concurrerende prijs, gezien de standaard uitrusting. Als Luxury Line beschikt de CT namelijk over: Cruise- en climate control, lederen bekleding met stoelverwarming, automatische dimmende binnen- en buitenspiegels, keyless entry & start, full LED koplampen en een uitgebreid navigatiesysteem met WiFi functie. Daarnaast is-ie voorzien van 17 inch lichtmetalen wielen en een 8-voudig elektrisch verstelbare bestuurdersstoel met geheugen.

Opties waarmee Lexus de concurrentie bij voorbaat al ‘t nakijken geeft. Wie een 1-Serie, A3 of A-Klasse op deze manier wil aankleden, zal diep in de buidel moeten tasten. Enkel Volvo komt dan in de buurt, maar ontbeert in de 14% bijtellingklasse een automatische transmissie. Een aantrekkelijke optie die overblijft is overigens het pre-crash safetysytem, dat gekoppeld is aan adaptive cruise control. Een optie die ‘slechts’ elfhonderd euro moet kosten maar daarvoor een hoop actieve veiligheid en comfort terug geeft.

Subtiele maar merkbare veranderingen

Tijd om aan boord te stijgen. Na het openen van de deuren, is het meteen merkbaar dat Lexus hier subtiel heeft verfijnd. Het ‘deurgevoel’ is nóg meer solide geworden en ook het nieuwe multimedia/navigatiesysteem springt in ‘t oog. Deze bestaat nu uit een slank en chique gelijnd schermpje dat de plaats inneemt van een dik en log ogend exemplaar. Verder zien we het nieuwe Lexus-stuur dat eveneens debuteerde in de GS met daarachter een opnieuw ontworpen tellerunit. Deze bestaat uit een centraal geplaatste snelheidsmeter, een vermogens/toerenteller en een 4.2 inch groot LCD display. Die laatste showt naast een uitgebreide boardcomputer ook aanwijzingen van het navigatiesysteem.

Kwaliteits- en luxegevoel

Naast de hardwarematige veranderingen, is het met name de kwaliteit en verfijning die Lexus heeft aangescherpt. Zo zien we diverse lapjes leder op het dashboard en de middenconsole die het kwaliteits- en luxe gevoel verhogen. Een goede stap, al was de basis al uitstekend. Met name het materiaalgebruik van de brede middenconsole is opvallend mooi en wat ons betreft de maatstaf in dit segment. De afwerking van het interieur staat dan ook op een hoog niveau en het enige dat wij er op aan kunnen merken is het gebruik van de wat ouderwetse schakelaars van de richtingaanwijzer en ruitenwisserbediening. Tevens het ontbreken van een tip-functie (drie keer knipperen) is matig. Een GS of LS kent dit namelijk wel.

De zitpositie in de kleine Lexus is dik in orde. De bestuurdersstoel is over een breed bereik in te stellen en met name de sportieve rijders zullen de lage positionering zeker waarderen. In combinatie met het heerlijk in de hand liggende stuurwiel zorgt dit voor een uitgeruste zithouding die enkel tekort wordt gedaan door een iets te laag liggende armsteun in het deurpaneel. Ook bij de ‘oude’ CT een puntje van kritiek dat de Japanners niet hebben aangepast.

Niet de ruimste, maar ook niet de krapste

Door de lage positionering is de hoofdruimte voorin uitstekend en wordt het dynamische karakter extra onderstreept door het vrij hoge dashboard. Het overzicht heeft hier echter niets onder te lijden. De grove buitenspiegels zorgen voor een uitstekende blik naar achter terwijl een parkeerhulpcamera standaard is vanaf de Business Line. Achterin de kleine Lexus is het voor personen tot een lengte van 1.75 prima te doen. Ben je langer, dan zal je met een bestuurder- of passagier van gemiddelde lengte al vrij snel de knietjes moeten optrekken. De hoofdruimte is echter afdoende en ook het zitcomfort zelf is verre van oncomfortabel. Op het gebied van bagageruimte wist Lexus een mooi gemiddelde te scoren in vergelijking met zijn concurrenten. Zo slokt de CT200H in basis veertig liter meer op dan de V40 en is er slechts vijf liter verschil in het voordeel van de A3 Sportback. Enkel als de achterbank wordt neergeklapt zijn de verschillen het grootst. De achter de achterbank gesitueerde batterijen slokken dan minimaal tweehonderd liter bagageruime op wat de maximuminhoud brengt op net geen kuub.

Elektrisch uithoudingsvermogen

Met de sleutel in onze zak starten we het hybride hart in ‘t vooronder. Met 136 pk vermogen bleef dit gelukkig getrouwde koppel onveranderd. Na vertrek en het invoegen op de snelweg werd echter al snel duidelijk dat het karakter van dit stel is bijgeschaafd. Door diverse aanpassingen van de software brult de 1.8 benzinemotor een stuk minder zodra het vermogen wordt aangesproken. Hij klinkt nu wat beschaafder en de software lijkt zelfs versnellingen na te bootsen. Daarnaast werd het elektrische uithoudingsvermogen opgekrikt en springt de elektromotor bij gedurende tussenacceleraties op hogere snelheid. Techniek die we herkennen uit de Prius Plug-in en welke nu zijn weg heeft gevonden richting Lexus. Deze aanpassingen zorgen voor een zeer ontspannen en krachtige aandrijflijn, gezien het directe en forse koppel van de elektromotor. De 0-100 tijd volbrengt de CT in 10.3 seconden en enkel de topsnelheid van 180 km/u is wat mak.

Verschillende modi

Qua rijkarakter geeft Lexus je de mogelijkheid om deze te beïnvloeden. Middels een drive selector kan je kiezen uit diverse modi als ECO, Normal en Sport. In ECO mag het duidelijk zijn dat de 200H kalm te werkt gaat. De computer zorgt voor zoveel mogelijk elektrische kracht waardoor het verbruik in combinatie met een tragere gasrespons gegarandeerd zal dalen. Kies je voor Sport; dan gebruikt ‘ie zijn elektrische puf al power zoals het échte Lexus betaamt. Bij het intrappen van het gaspedaal, voel je a la minute de elektromotor een fikse duw geven terwijl de 1.8 benzinemotor sneller op toeren lijkt te komen. Een prettige modus die wel het verbruik van ECO en Normal, 1 op 23, naar 1 op 19 doet stijgen.

2.7 omwentelingen

Qua besturing blijft de CT200H één van de betere modellen uit de Lexus stal. Het is niet voor niets dat dit op de LFA de meest direct sturende Lexus is. Het stuurgevoel is scherp, direct en opvallend precies en de CT200H heeft daarnaast slechts 2.7 omwentelingen nodig van uiterst links naar uiterst rechts. Na de facelift is deze nog een standje beter geworden. De weerstand is verhoogd zonder in te hoeven boeten aan gevoel terwijl de auto ook een stuk adequater van richting lijkt de veranderen.

Volwassen onderstel

Toch zijn de grootste veranderingen te vinden onderhuids. Iets dat namelijk meteen opviel was het flink stugger geworden onderstel. Was de CT200H voorheen een prima allrounder; nu is-ie een stuk communicatiever en doet de afstelling zelfs denken aan dat van 1-Serie. Vrij stug, maar niet té. Zo is de respons van het wegdek uitstekend en is het niet zo erg dat de vullingen uit je kiezen verdwijnen. Een knap staaltje techniek aangezien de CT200H juist op de snelweg een stukje comfortabeler is geworden en drempels en glooiingen in het wegdek volwassener verwerkt.

Geen krimp, kraak of piepje

Bij het dynamisch berijden van de auto. overtuigt de Lexus dan ook met een zeer stabiel en tikkeltje uitdagend weggedrag. De neus duikt gretig naar binnen en mocht het echt teveel worden, dan corrigeert de achterzijde enige vorm van onderstuur. Bodyroll is aanwezig, maar over het algemeen overtuigt ‘ie met een vrij stijve carrosserie die bovendien geen krimp, kraak of piepje laat horen in het interieur. De auto is ontzettend stil en met name de isolatie van het onderstel is goed merkbaar.

Topper met 14% bijtelling

Lexus zet met deze aanpassingen de CT200H weer terug op de kaart. Het onderstel is scherper geworden zonder in te moeten leveren op comfort, terwijl het in- en exterieur een stap heeft genomen. Met name het binnenste is een zeer prettige ambiance om in te verblijven en misschien wel één van de mooiste interieurs in dit segment. De CT200H is nóg verfijnder dan voorheen en zal waarschijnlijk weer net zo’n succes worden als voorheen. Waarom?. Omdat de elektromotor meer puf kreeg is de uitstoot gedaald naar 88 gram. Voldoende om wederom in aanmerking te komen voor slechts 14% bijtelling. 

Autotest Lexus CT200H.

 

Recent Content