Britse decadentie maakt plaats voor dynamiek en emotie. Autotest Jaguar XF 3.0D.
Na het verdwijnen in Indiase handen gaat het enkel bergopwaarts met het van oorsprong Britse merk Jaguar. Tata doet Jaguar goed en investeren meer dan voldoende om het merk te laten concurreren met de Duitsers. AutovoorU ging op stap met de hun E-klasse en 5-Serie concurrent, de XF.
Eerder Duits dan Brits
We nemen de sleutels in ontvangst van een spierwitte ‘S’ uitvoering. Een behoorlijk dik aangeklede versie die naast het extra vermogen imponeert met zijn sportieve voorkomen. Toch blijft de elegante basis intact en dat is maar goed ook. De XF heeft een gebalanceerd design dat afrekent met het klassieke van vroeger. Hier staat een strak gelijnde auto die eerder Duits dan Brits aan doet. De krachtig getekende neus herbergt de typerende en grove Jaguar grille die samen met de smalle koplampen zorgt voor een scherpe aanblik. Aan de achterzijde is het met name de chromen strip tussen de achterlichten die het geheel wat smoel geeft. Twee forse uitlaten en een subtiele S-badge zorgen voor een sportief vleugje.
Black en Aerodynamic
De ‘S’ is daarnaast standaard voorzien van het ‘Black en Aerodynamic pakket dat het uiterlijk nog meer spierballen geeft. Zo zijn diverse accenten op de voor- en achterbumper uitgevoerd in hoogglans zwarte lak terwijl het aerodynamic pakket een achterspoiler, diffuser, zwarte grille, sideskirts en een lagere voorbumper toevoegt.
Complexe bediening
Het interieur is een waar walhalla voor gadgetliefhebbers. In tegenstelling tot de Jaguars van vroeger hangt er een high tech en een opgeruimde sfeer aan boord en na het starten van de motor wordt dit nog eens extra bekrachtigd. Op elegante wijze komen de ventilatieroosters tevoorschijn en ook de zogenaamde ‘drive selector’ van de versnellingsbak schuift op majestueuze wijze omhoog. De afwerking van het dashboard is fenomenaal door het veelvuldig gebruik van hoogglans zwarte elementen en lederen bekleding als toplaag. In het midden zien we Jaguar’s multimediasysteem dat naast de navigatie diverse items als de climate control en telefoon herbergt. Echt ergonomisch kunnen we het niet noemen en er ging bij ons dan ook een aantal dagen voorbij totdat wij de complete bediening pas onder de spreekwoordelijke knie hadden. Eenmaal online viel de geluidskwaliteit van het Jaguar Soundsystem ons wat tegen. Met name de lage tonen waren rommelig terwijl de hoge- en middentonen soms zorgden voor hoofdpijn. Een aanrader is dan ook het Meridian premium audiosysteem dat Jaguar optioneel aanbiedt. Voor iets meer dan drie mille krijg je de beschikking over een ongetwijfeld fantastisch klinkend systeem met een totaal vermogen van 835 Watt.
Voor een auto in het veelal luxe en ruime E-segment stelt de XF wel behoorlijk teleur op het gebied beenruimte op de achterbank. Met een bestuurder die een lengte heeft van boven de 1.85 zul je als passagier al vrij snel de knietjes moeten optrekken. Ook de hoofdruimte houdt niet over. De kofferruimte daarentegen is van formaat. Drie golftassen of een serie koffers vinden hier vrij gemakkelijk een plekje.
Heerlijke bak
Met een brede keus aan motoren kozen wij voor de meest begeerlijke diesel. Een zescilinder met een inhoud van 3 liter die is voorzien van twee turbo’s en een vermogen levert van 275 pk en 600 Nm. Standaard wordt het vermogen overgebracht naar de achterwielen terwijl vierwielaandrijving optioneel verkrijgbaar is. Eveneens standaard is de achttraps automatische transmissie van ZF. Een juweeltje van een versnellingsbak die zich prima kan meten met de Duitse concurrentie. We houden de startknop één seconde ingedrukt en met een lichte siddering ontwaakt de krachtpatser in het vooronder. Zelfs in koude toestand een smeuïg apparaat. We draaien de drive selector naar D en gaan op pad.
Uiterst koersvast
Het eerste dat opvalt is de vrij licht aanvoelende besturing. Er is duidelijk gekozen voor een snelheidsafhankelijk systeem want naarmate de snelheid oploopt, nemen het gevoel en de weerstand toe. We laten de techniek opwarmen en zetten koers richting onze eindbestemming. Al snel worden onze vermoedens bevestigd: dit is een echte krachtpatser. Invoegen met een snelheid van 130 km/u vereist nauwelijks input van het gaspedaal. Met een toerental dat ver onder de 2500 tpm ligt, snellen we met het grootste gemak vooruit waarbij enig besef van snelheid achterwege blijft. Op snelwegtempo overtuigt de ‘Jag’ met een stabiel en bijzonder koersvast karakter. Iets dat je ook mag verwachten van een auto in dit segment. Het onderstel is in deze situaties vergelijkbaar met dat van de BMW 5 serie, enkel kan de Duitser net iets beter overweg met korte oneffenheden. Daar kan de XF soms wat straf overkomen.
600 Newtonmeters
We verlaten de snelweg en gaan op zoek naar wat meer uitdagende paden. We kiezen voor de rijmodus Dynamic die zorgt voor meer gevoel in het stuur en een alerte gasrespons. Door middel van een setje flippers achter het stuur nemen wij het heft in eigen handen wat betreft de versnellingen. De ZF bak reageert adequaat en in no-time vliegen wij van het 7e naar het 3e verzet. Bij het naderen van de eerste bocht sturen we in en wat blijkt: de strakke koets geeft geen krimp. Van ‘zetten’ is geen sprake en de XF bijt zich vast. De in eerste instantie wat lichte besturing blijkt behoorlijk wat feedback door te geven en op het moment dat de voorwielen hun grip verliezen, geven we een dotje gas. De 600 Newtonmeters doen hun werk en geven de XF een extra duwtje in de rug met een uitbrekende achterkant en een naar binnen trekkende neus tot gevolg. Het ESP systeem corrigeert de XF en laat verrassend genoeg zelfs wat ruimte voor plezier. We accelereren vol door en de 3.0 brult het uit van genot. Binnen 6,4 seconden passeren we de 100 km/u en het is ook echt geen verrassing dat deze dieselbeul kunstmatig tot een halt wordt geroepen bij 250 km/u. Met name op de tussensprints is het genieten. Het meesterlijke koppel zorgt op die momenten voor een gelijkmatige maar krachtige versnelling zonder dat de motor echt hard hoeft te werken.
Dynamic mode
Toch is het niet enkel een lofzang die wij loslaten op deze motor en bak combinatie. Zo vermeden we angstvallig de stand S. Het enige dat de automaat op dat moment doet is onnodig veel toeren draaien terwijl dat verre van het sterkste punt is van de 3.0 motor. Boven de 3.700 tpm lijkt het vermogen namelijk weg te vallen terwijl de automaat vrolijk doortrekt tot 4.500 tpm. Ook de wat trage gasrespons op het moment dat je extra vermogen nodig hebt kan soms wat vervelend zijn. Dat was dan ook de reden dat we tijdens de testperiode de voorkeur gaven aan de Dynamic modus. Een modus die prima past bij het strakke onderstel en de krachtige motor. Puntje van kritiek is wel dat, zeker in combinatie met een setje fikse wielen de XF soms wat harder kan overkomen dan je zou willen, laat staan verwachten.
Van 2.0 tot 5.0 XFR
De instapmotor van de XF betreft een 2.0 benzinemotor die met behulp van een fikse turbo een vermogen levert van 240 pk. In combinatie met de achttraps automaat is deze krachtbron goed voor een 0-100 sprint in 7,9 seconden en een topsnelheid van 240 km/u. Daarboven zien we een 3.0 V6 met 340 pk. Ook dit motorblok is voorzien van een turbo en sprint in 5,9 seconden naar de 100 km/u. Alsof dat nog niet genoeg is biedt Jaguar een overtreffende trap in de vorm van een 5.0 V8 met supercharger. Deze geweldenaar brengt maar liefst 510 pk over naar de achterwielen en legt het 0-100 sprintje af in een luttele 4,9 seconden. Overigens is het leuk om te weten dat deze XFR niet is voorzien van een achttrapsautomaat maar een iets conventionelere bak met zes verzetten.
Geef jezelf wat extra luxe
Wie voor een dubbeltje op de eerste rij wil zitten heeft een goed exemplaar aan de 2.2 diesel. Deze kent een vraagprijs € 49,900,- en biedt een vermogen van 163 pk met de welbekende 8 traps automaat. Met een gemiddeld verbruik van net geen 1 op 20 is deze versie uitermate geschikt als langeafstandscruiser of woon-werk verkeer. Toch adviseren wij dringend doch vriendelijk om jezelf wat extra luxe te geven als het kan. De XF is een auto die een motor met meer dan vier cilinders verdient. De 3.0 V6 diesel is dan ook leverbaar in twee verschillende versies. De eerste biedt een vermogen van 240 pk en 500 Nm koppel en dat is genoeg voor meer dan aansprekende cijfers. De 3.0D met 240 pk is leverbaar vanaf een forse 65 mille terwijl de door ons geteste en meer vermogende versie met 275 paarden vier mille meer moet opbrengen terwijl het verbruik absoluut binnen de perken blijft. Zo bedroeg ons testverbruik over een wisselend traject een keurige 1 op 15.5.
Gevoel
Na het verlopen van de testperiode brengen wij de XF met een goed gevoel terug. De hierboven genoemde puntjes van kritiek zijn niet onoverkoombaar en het is enkel het gebrek aan beenruimte op de achterbank dat wij als kwalijk beschouwen. De machtige zescilinder dieselmotor zorgt keer op keer voor een glimlach op ons gezicht terwijl het dynamische onderstel je continu lijkt uit de dagen. In tegenstelling tot zijn concurrentie is het met name gevoel waarmee de XF zich onderscheidt. Ondanks dat er van de Jags van weleer weinig meer over is heb je nog wel continu het gevoel dat je in iets bijzonder rijdt. Een gevoel dat de Duitse concurrentie, jammer genoeg ontbeert.
Autotest Jaguar XF 3.0D.