Autotest Hyundai i10 – Is en rijdt-ie een klasse rijker?


Veertigduizend stuks, zo veel Hyundai’s i10 zijn er in ons land verkocht sinds de lancering van het model in 2008. Een regelrecht succesnummer voor het hard groeiende merk dat betaalbaarheid en betrouwbaarheid hoog in het vaandel heeft staan. Om deze succesvolle resultaten te behouden, presenteren zij nu een gloednieuwe i10 die volgens Hyundai een klasse hoger opereert dan zijn naam en prijskaartje doen vermoeden. AutovoorU ging op stap met deze kleine stadsrakker om zelf te ondervinden of zij niet een beetje te hoog van de toren blazen. Autotest Hyundai i10 – Is en rijdt-ie een klasse rijker?

Uitgebalanceerd design
Laten we beginnen bij het uiterlijk. Dat ging drastisch op de schop. Net als concerngenoot Kia Picanto hebben we nu te maken met een aantrekkelijk ogende auto die zijn suffe maar uiterst praktische voorganger doet verbleken. In de lengte kreeg de i10 acht centimeter meer body terwijl ook de breedte van de auto toenam met zesenhalve centimeter. Hierdoor is hij de breedste auto in zijn klasse en dat schept dan ook verwachtingen voor het interieur. Enkel in de hoogte verloor de i10 vier centimeter wat geheel ten goede komt aan het uitgebalanceerde design. Een hoog oplopende taillelijn zorgt voor een dynamisch voorkomen dat wordt versterkt door de opvallende hexagonale grille en LED dagrijverlichting. Een typisch designkenmerk van vele i-modellen.

Gloednieuw onderstel

De i10 staat op een volledig nieuw ontwikkeld platform. De ingenieurs hebben met name aandacht besteed aan het zo veel mogelijk creëren van binnenruimte en het verkrijgen van een prettig rijgedrag met de nodige dynamiek en comfort. Zeker geen onbelangrijke factoren voor een veelzijdige en compacte auto. In vergelijking met zijn voorganger nam de wielbasis toe met vijf centimeter terwijl de veerpoten voor en achter zo ver mogelijk op de hoeken van de carrosserie zijn geplaatst. Ook diverse aanpassingen aan de aandrijflijn zorgen voor meer speelruimte binnenin. Zo is de versnellingsbak tweeënhalve centimeter verder naar voren geplaatst waardoor er meer ruimte ontstond tussen de voorste twee stoelen. In de praktijk is dat dan ook het eerste dat opvalt. Voor een auto in het A segment is er bijzonder veel afleg- en speelruimte tussen de twee voorste stoelen. Hyundai heeft hier slim op in gespeeld door daar diverse vakjes en bakjes te plaatsen, inclusief een setje forse bekerhouders. Twee 12 volt aansluitingen zorgen voor voldoende smartphone of navigatiepower.

Stoelen die zelfs niet misstaan in een i30

Ook in de portieren is het een waar opbergfeest. Zo slokt de i10 in alle vier de deuren met gemak een fikse petfles op terwijl ook het dashboardkastje van formaat is. Ruimte blijkt een echt toverwoord te zijn voor Hyundai’s kleinste want voor een auto in deze klasse is de leefruimte voor- en achterin uiterst riant. Met name de hoofd- en schouderruimte valt in positieve zin op en dat vertaalt zich naar een zeer prettige leefomgeving. Hyundai heeft tevens gekozen voor het monteren van een setje stoelen waar zelfs een i30 mee voor de dag kan komen. Grove zittingen bieden een goede ondersteuning, zelfs voor lange personen, terwijl een goed omvattende rugleuning zorgt voor een uitgeruste zithouding. De stoelen zijn bovendien naar wens laag in te stellen voor een wat meer sportievere zithouding.

Liters in overvloed

Achterin is het tevens goed vertoeven. Forse portieren geven je toegang naar een achterbank waar het zelfs voor volwassenen prima uit te houden is. Met een bestuurder van gemiddelde lengte kan een volwassen persoon van dezelfde lengte prima achterin plaatsnemen. Daarnaast is de i10 voorzien van vier volledige, elektrische te openen en sluiten ramen, dus geen klapraampjes zoals we die aantreffen bij de Citroën C1 en Volkswagen UP! De kofferruimte groeide aanzienlijk met 27 Liter. Uiteraard is deze verder uit te breiden door de achterbank neer te klappen. Dan verstouwt de i10 maximaal 1.046 liter en dat is 121 liter meer dan bij zijn voorganger. Tevens is het gemiddeld 150 liter meer dan concurrenten als de Kia Picanto en Volkswagen UP!

Enkel tweeters ontbreken
Alle inzittenden kijken uit over een meer dan prima afgewerkt interieur. Nergens is een stukje metaal te vinden en het gekozen design van het dashboard is aansprekend. Om af te rekenen met het donkere en veelal Aziatische ontwerp is de i10 leverbaar met een zogenaamd two tone dashboard. Ons testexemplaar was voorzien van oranje interieuraccenten terwijl babyblauw een andere mogelijkheid is. Het geeft de i10 een stukje frivoliteit en afwerking die zeer welkom is in dit soms wat inspiratieloze segment. Het dashboard steekt daarnaast solide in elkaar, is vrij van rammeltjes en kent een volwassen indeling. Vanaf de tweede uitvoering, i-Motion, is de i10 uitgerust met een volautomatische climate control, een uitgebreide boardcomputer en een in hoogte verstelbaar stuurwiel met bediening voor de radio. Deze bestaat uit een radio cd-speler met de mogelijkheid tot het aansluiten van een USB of AUX apparaat en de klank is volwassen. Enkel een setje tweeters in de a stijlen zou de boel completeren.

Prettige en zuinige krachtbron

Door het Nederlandse belastingklimaat heeft de Nederlandse importeur van Hyundai besloten enkel de 1.0 driecilinder kappa motor naar ons landje te halen. De sterkere 1.2 zou door diverse maatregelen te duur worden, evenals een automatische transmissie. De 1.0 levert een vermogen van 66 pk en een maximum koppel van bijna honderd Newtonmeter. Dit helpt de i10 op papier aan niet al te aansprekende prestaties. De 0-100 sprint neemt bijvoorbeeld 15.1 seconden in beslag en ook de topsnelheid van 155 km/u zet geen nieuwe maatstaf. Toch blijkt het echter niet zo zwaarmoedig als wij in eerste instantie verwachtten. De 1.0 blijkt over de gehele linie uitstekend te presteren. Door een aantal aanpassingen in de finetuning blijkt de motor erg levendig over te komen en hebben wij gedurende de testperiode geen enkel moment het idee gehad dat de zwaardere 1.2 een gemis is. Met name de levendigheid onder de 3000 tpm is verrassend en de haast perfect op elkaar aansluitende versnellingen helpen hier zeker aan mee. De vijfversnellingsbak is er één van het type ‘mes de door boter’. Zijdezacht doorloop je met het grootste gemak de versnellingen en bij een snelheid van 120 km/u wijst de standaard aanwezige toerenteller, 3500 tpm aan. Misschien wat hoog maar wel goed voor het succesvol afronden van een inhaalmanoeuvre. Voor het verbruik bleek die bovendien niet al te nadelig: een gemiddeld testverbruik van 1 op 22 is keurig gezien de fabrieksopgave van 1 op 23.3.

Vlezige besturing

Hyundai’s keuze voor het ver op de hoeken plaatsen van de veerpoten heeft ook zeker zijn uitwerkingen op het weggedrag. De i10 vertoont hier een goedmoedig en veelzijdig karakter door de degelijke en voorspelbare afstelling. Op korte oneffenheden weet het onderstel goed raad met het verwerken hiervan terwijl het nemen van drempels en grotere obstakels met adviessnelheid keurig worden opgevangen. Door de korte overhang voor en achter zullen deze dan ook niet snel een obstakel vormen, wat bumper- en carterschade verkleint. Ondanks de toepassing van elektrische stuurbekrachtiging is het stuurgevoel vrij communicatief. Je voelt goed hoe de 155 brede bandjes omgaan met de ondergrond terwijl de besturing vrij vlezig en elastisch aanvoelt.

ESP, VSM en 6 airbags

Mede dankzij de steeds strengere eisen van de Europese Unie is de nieuwe i10 standaard uitgerust met een uitgebreid ESP systeem dat extra ondersteund wordt door een Vehicle Stability Management (VSM). Dat laatste zorgt voor extra ondersteuning op kritieke momenten. Zo treedt het bijvoorbeeld in werking op het moment dat de i10 over zijn voorwielen begint te glijden. Onderstuur wordt op deze manier keurig opgevangen. Verder is de i10 ook standaard uitgerust met zes airbags, ISOFIX bevestigingspunten, een bandenspanning controlesysteem en een remassistent. Daarnaast is de Premium uitvoering voorzien van Hill-Start assist en noodstopsignalering. Een systeem dat de remlichten laat knipperen op het moment dat er hard wordt geremd.

Twee uitvoeringen, drie pakketten

De i10 doet niet mee aan de opbouw van uitvoeringen zoals we dat gewend zijn van Hyundai. De i10 is enkel leverbaar in twee uitvoeringen. De instapuitvoering en showroomlokker ii-Drive en de luxere i-Motion. De € 10.995,- kostende i-Motion zit goed in zijn spulletjes. Naast de volautomatische airco zien we bumpers die gespoten zijn in de carrosseriekleur, getinte ramen en een radio- cd speler. Wie een luxere uitvoering wenst, kan kiezen uit verschillende pakketten. Het comfort pakket voegt voor een vriendelijke € 500,- vier elektrische ramen, een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel, centrale vergrendeling met afstandsbediening, een in twee kleuren uitgevoerd dashboard, LED dagrijverlichting en stuurwielbediening voor het audiosysteem en Bluetooth carkit aan toe. Voor een goed aangeklede i10 is er het Premium-Pakket dat voor € 1.500,- zaken als noodstopsignalering, Hill-Start assist, statische bochtverlichting en een met leder bekleed stuurwiel en versnellingspook toevoegt. Daarnaast zorgen een setje knipperlichten in de buitenspiegels voor wat extra uitdossing van het exterieur.

Een trede omhoog

Als we na een uitgebreide testweek de rekening opmaken, blijkt de i10 een regelrechte aanval op de concurrentie. Meer dan ooit heeft Hyundai een troef in handen met deze veelzijdige stadsrakker. De auto klopt, het plaatje klopt en daarnaast is ook het prijskaartje dik in orde. Als we een directe concurrent aan moeten wijzen, komen we uit bij de Nissan Micra. Echter kent deze een vele malen forser prijskaartje. De i10 ontstijgt dan ook zijn oorspronkelijke concurrenten als de Kia Picanto en Volkswagen UP! Auto’s die alleen al op het gebied van binnenruimte, kostenplaatje en rijcomfort niet kunnen tippen aan de Hyundai. Om dan ook terug te komen op de vraag of Hyundai niet te hoog van de toren heeft geblazen? Nee, wat ons betreft mogen zij nog een trede hoger gaan staan met deze topper.

 

Autotest Hyundai i10 – Is en rijdt-ie een klasse rijker?

 

Recent Content