Het is nog niet zo gek lang geleden dat elk gezin rondreed, of rond wilde rijden, in een MPV. Na vroege pogingen van onder andere Chrysler en Renault, brak de MPV vanaf eind jaren ’90 definitief door. De MPV was geen trend, het was een volwaardig nieuw segment waar merk na merk in dook en in actief bleef. In het full size MPV-segment was Ford in Europa één van de eerste early adopters met de Galaxy. De Ford Galaxy begon zijn leven als lid van een drieling, samen met zijn broertjes Volkswagen Sharan en Seat Alhambra. Na verloop van tijd gingen de drie elk een eigen richting op. Hoewel menig merk nog een MPV in het modelaanbod heeft, loopt de populariteit van de Multi Purpose Vehicle gevoelsmatig wat terug. Een MPV is niet meer hip: tegenwoordig willen wij een Urban Activity Vehicle of een cross over. Ford laat het hierbij niet zitten: de Galaxy was en is een full size MPV van de traditionele stempel. Een achterhaald concept of nog steeds relevant? AutovoorU testte het uit. Autotest Ford Galaxy 1.6 EcoBoost Platinum,
Daar kun je overal mee aankomen
De huidige Ford Galaxy loopt mee sinds 2010 maar oogt nog geenszins gedateerd. Het zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat de styling van MPV’s door de jaren heen niet drastisch is gewijzigd. De koets van een MPV lijdt slechts marginaal onder modegrillen en het silhouet van de auto verandert zelden. De Ford Galaxy is een klassieke ‘monospace’: een hoekig basismodel met de cockpit, de zitrijen en de bagageruimte in één ruimte. Dit zorgt voor de kenmerkende ‘busjesvorm’ van de MPV. Een traditionele MPV zal nooit een visuele uiting van dynamiek kunnen worden, maar het moet gezegd worden dat Ford van de Galaxy een vlotte verschijning heeft weten te maken, met dank aan zijn afgeronde hoeken. Hij oogt ingetogen, maar niet saai en zeker in combinatie met donkere lak, een set goede velgen en aluminium accenten heeft de Galaxy een voornaam voorkomen. Een koppendraaier is het niet, maar wel gewoon een knappe verschijning waarmee je zowel tijdens een zakenmeeting als bij de basisschool of sportclub van je kroost aan kunt komen rijden.
De Ford Galaxy geldt als full size MPV als een grote auto. Dat is-ie ook: met een lengte van 4.82 meter is hij ongeveer even lang als een Mondeo. Het zijn vooral de breedte van 1.88 meter en de hoogte van 1.81 meter die indruk maken. Alles bij elkaar is de ruim 1.600 kg zware Galaxy heel wat auto. Maar hierbij willen wij wel een hardnekkig vooroordeel over MPV’s adresseren. Deze Galaxy is niet moeilijk te manoeuvreren. Omdat de koets uit één zichtbaar geheel bestaat, zie je precies waar de auto begint en eindigt. Manoeuvreren of inparkeren met deze zevenzitter is niet moeilijker dan met een flinke middenklasse sedan of hatchback.
Veel beter passend
Van binnen zie je duidelijk dat de Galaxy één van de oudere Fords is. Een nadeel is dit echter allerminst. Recentere modellen als de C-MAX en Focus beschikken over een zeer modern interieur. Wij vinden het wat meer klassieke, rustige en eenvoudig-chique interieur van de Galaxy veel beter passen bij een auto als deze. En stiekem ook een stuk mooier, maar dat blijft natuurlijk een kwestie van smaak. Feit is wel dat er aan boord van de Ford Galaxy een sfeer hangt die aansluit bij zijn uiterlijk: zakelijk, rustig, ingetogen en vertrouwd. De Platinum editie die wij testten, was van binnen voorzien van zwart leer en afgewerkt met decoratiepanelen in zwartglanzende pianolak, erg chique. De bediening van de Galaxy is logisch en eenvoudig: de auto is een toonbeeld van geslaagde ergonomie. Als bestuurder profiteer je van een overzichtelijke zitpositie en alle knoppen bevinden zich daar waar je ze verwacht. Een aangenaam punt van Ford blijft het grote LCD-display op het instrumentenpaneel waarop informatie van het navigatiesysteem, het audiosysteem en de boordcomputer te vinden is. Voor wie nog niet bekend is met Ford, is het wellicht even uitvogelen maar eenmaal bekend, vraag je jezelf af waarom je een soortgelijke oplossing in zo weinig auto’s tegenkomt.
Als het hier niet in past…
De Ford Galaxy is een zevenzitter met drie stoelen op de middelste zitrij en twee exemplaren op de achterste. Vanzelfsprekend kunnen die twee achterste stoelen worden neergeklapt om meer bagageruimte te creëren. Met alle stoelen omhoog, blijft een functionele bagageruimte van 308 liter over. Klap de achterste twee stoelen neer en je houdt vijf zitplaatsen en een balzaal aan ruimte over. Nu kennen wij geen MPV die van ruimte géén prioriteit maakt, maar de Galaxy trekt werkelijk alles uit de kast. Naast de bagageruimte kunnen inzittenden spullen kwijt in vele opbergvakken her en der in de auto, met als hoogtepunt de dakconsole die van begin tot einde doorloopt. Dit is een ideale plek voor het opbergen van zonnebrillen, boeken en ander klein spul. Past je bagage niet in een Ford Galaxy, dan mogen wij eenvoudigweg stellen dat je veel te veel troep meesleept. Dat de Duitser ook qua zit de ruimte biedt, mag geen verrassing heten. Toch is de beenruimte op de middelste zitrij niet overdadig. Ruim voldoende, dat zeker, maar verwacht geen weelderige ruimte als in bijvoorbeeld een Skoda Superb.
Vooral erg comfortabel
Naast de Galaxy en de kleinere C-MAX en B-MAX levert Ford nog een MPV: De S-MAX. Deze S-MAX is meer een eerdergenoemde Urban Activity Vehicle (of geef er een andere trendy naam aan). Hij heeft echter wel Galaxy-achtige proporties maar is sportiever gelijnd en geldt als de dynamische variant van de twee. Betekent dit dat wij moeten vrezen voor de rijeigenschappen van de Galaxy? Nee. Ford hoef je niet te vertellen hoe je goede onderstellen dient te bouwen. Voor een MPV rijdt de Galaxy zeker niet onverdienstelijk: comfortabel, soepel en ontspannen. Een sterk punt van de Galaxy is dat hij nauwelijks meer last heeft van deinen of overhellen dan een sedan of hatchback. Ook dwarsrichels in een bocht brengen hem niet van zijn pad. In vergelijking met andere Fords mist de Galaxy een stukje scherpte en vooral ook feedback: het stuur en de pedalen werken iets gevoelloos maar in een auto als deze mag dit geen obstakel vormen. De Galaxy is vooral een prima cruiser om comfortabel grote afstanden mee te overbruggen. Onze auto was overigens voorzien van een eco-, comfort- en sportmodus. Dit komen wij wel vaker tegen maar nog nooit hebben wij een auto meegemaakt waarin het effect zo volstrekt onmerkbaar was. Het voegt in dit geval naar onze mening helemaal niets toe: je voelt geen verschil en een auto als deze is gewoon gemaakt om comfortabel mee te rijden. Klaar.
Alles zit erop, behalve…
De Galaxy die wij van Ford kregen voorgeschoteld, betrof een 1.6 EcoBoost Platinum. En dat betekent twee dingen: een relatief krachtige en zuinige benzinemotor en een fijne uitrusting. Om met dat laatste te beginnen: dat zit wel snor. Bi-Xenon koplampen, Bluetooth met Voice Control, keyless entry met startknop, een panoramadak, parkeersensoren rondom met achteruitrijcamera, touch screen navigatie, 17 inch lichtmetaal, leren bekleding, verwarmde en gekoelde voorstoelen, een audiosysteem met 13 luidsprekers, bochtverlichting, cruise control… De uitrusting stemt tot tevredenheid en wij kunnen Ford maar één misser aanrekenen. De achterdeur is, het zal u niet verbazen, groot en zwaar. Voor mannen die niet al te groot van stuk zijn en voor de meeste vrouwen kan het sluiten van de achterdeur een hels karwei zijn. In geopende toestand torent het ding bijna 1.80 meter boven de grond uit en ‘m naar beneden krijgen, vergt een gezonde portie spierkracht. Wij hebben reeds vele Fords gereden met elektrische achterdeur en als er één model is waarop deze voorziening standaard zou moeten zijn, dan is het de Galaxy wel.
Inclusief de enige optie, metallic lak, kostte onze Galaxy € 44.595 euro: een prima aanbieding. De 1.6 EcoBoost met 118 kW/160 pk presteert vlot, is fluisterstil en liet in onze testweek een keurig gemiddeld verbruik van 8.5 l/100 km noteren. Wie zoekt naar een zakelijk verantwoorde gezinsauto en behoefte heeft aan meer ruimte dan de gemiddelde sedan kan bieden, mag de Galaxy gerust op de shortlist zetten.
Autotest Ford Galaxy 1.6 EcoBoost Platinum.



