Autotest Ford Focus B-MAX 1.0 EcoBoost Titanium


In de zakelijke markt is Ford goed vertegenwoordigd met onder andere de Focus, Mondeo en C-MAX: modellen die stuk voor stuk vaker worden geleased dan door particulieren worden aangeschaft. Die kiezen vaker voor een Ka of een Fiesta. Maar wat nu als je als particulier op zoek bent naar een gezinsauto? Dan kun je vanaf nu bij Ford terecht voor de B-MAX: een compacte maar ruime familie-auto op het platform van de Fiesta. Autovooru was aanwezig bij de Nederlandse persintroductie en kon aan den lijve ondervinden of gezinnen voor de nieuwe compacte MPV zouden moeten kiezen. Autotest Ford Focus B-MAX 1.0 EcoBoost Titanium.

Voortekenen zijn goed

Als de voortekenen een indicatie zijn van het toekomstige succes van de Ford B-MAX, dan zit het daarmee wel goed. Ford heeft namelijk al 500 orders mogen noteren nog voordat de B-MAX bij de dealers staat. Een overzicht van de verdeling van de motoren en uitvoeringen bevestigt het beeld dat de B-MAX meer dan de Focus en zijn grote broer C-MAX bedoeld is voor particulieren. Afgaande op de voorlopige cijfers, zal ruim 80% van de kopers kiezen voor één van de twee zuinige 1.0 liter driecilinder turbomotoren. De zwaardere 1.6 benzine met automaat en de 1.6 TDCi diesel zijn aanmerkelijk minder besteld. Dat is niet vreemd gezien hun hogere verbruik (1.6 benzine) en hogere aanschafprijs (1.6 TDCi). Komt de zakelijke rijder er met de B-MAX dan bekaaid vanaf? Zeker niet: de zuinige 1.0 EcoBoost en de 1.6 TDCi kennen naast een laag verbruik een gunstige bijtelling. Toch zet Ford niet bewust in op de zakelijke markt. Ook qua uitrusting probeert het Duitse merk namelijk de particuliere consument te verleiden. Want ook op dit gebied is al een duidelijke tendens waarneembaar: van de 500 reeds bestelde exemplaren is er slechts één besteld als “Ambiente”, de basisversie. Meer kopers gaan voor de luxere “Trend” maar het grootste deel kiest voor het topmodel “Titanium”. Is het vreemd dat particuliere kopers massaal de portemonnee trekken voor duurdere uitvoeringen? Nee: de meerprijzen van de Trend en Titanium ten opzichte van de Ambiente zijn schappelijk. Bovendien resulteert een ruimere uitrusting ook in een hogere restwaarde, wat het kopen van een Ford B-MAX Trend of Titanium aantrekkelijk maakt.

Op het Fiesta platform

De Ford B-MAX staat op het platform van de Fiesta. Dat geeft ons vooraf hoop want wij kennen de Fiesta als één van de fijnst sturende auto’s in zijn segment. Wel is de Fiesta vrij strak geveerd, iets dat voor een gezinswaren wel wat minder zou mogen. Dit heeft Ford zich ook gerealiseerd want de B-MAX voelt iets zachter. Vering en demping zijn nog steeds iets strakker afgesteld dan gemiddeld maar dat is niet storend. De B-MAX voelt gemoedelijker aan dan het model waarop hij is gebaseerd. De auto rijdt wendbaar en soepel. Hij betrekt de bestuurder niet echt bij het rijden maar daar staat tegenover dat de Duitser altijd comfortabel blijft. Dat je met een hogere auto op pad bent, merk je achter het stuur maar ten dele. De B-MAX presenteert verrassend lichtvoetig maar is daardoor wel iets minder scherp dan een Fiesta of Focus.De Ford Fiesta meet 3.95 x 1.72 x 1.48 m. (lengte/breedte/hoogte). Hoewel de B-MAX dus zijn platform deelt met de compacte hatchback, is hij aanzienlijk groter: 4.08 x 1.75 x 1.60 m. Dit merkt men direct in het interieur van de auto. Hoewel de Fiesta naar de geldende maatstaven in zijn klasse zeker geen krappe auto is, biedt de Ford B-MAX duidelijk meer ruimte. De voorstoelen hebben aan de achterkant een flinke inkeping waardoor er meer beenruimte ontstaat voor de achterpassagiers. De B-MAX blijft natuurlijk een compacte auto en dus kan hij qua ruimte niet wedijveren met de grotere en duurdere C-MAX maar Ford’s nieuwe compacte MPV is weldegelijk een volwaardige familiewagen. De standaard bagageruimte van 318 liter is niet overdadig maar wel bruikbaar. Door de achterstoelen neer te klappen kan de bagageruimte worden vergroot tot maximaal 1.386 liter. Wie de stoel van de bijrijder voorover klapt, heeft de mogelijkheid om objecten met een lengte tot maximaal 2.3 meter te vervoeren. Na een testrit met de B-MAX stapten wij direct over in de vijfdeurs Focus, toch echt een duurdere auto uit een hoger segment. De B-MAX scoort wat ons betreft beter op het gebied van ruimte. In droge cijfers zal het waarschijnlijk niet zo veel schelen maar de ruimtebeleving is vele malen sterker. Dit heeft te maken met het grote glasoppervlak en de hogere hemel. In het interieur ervaart men hierdoor meer bewegingsvrijheid. Bovendien worden de bestuurder en de voorpassagier minder dan in een Fiesta of Focus omsloten door het dashboard, wat het gevoel van ruimte versterkt. Ford kan voor de bestuurder zelfs een heuse “captain chair” compleet met armsteun leveren.

Innovatieve schuifdeuren

Dé noviteit op de Ford B-MAX zijn de innovatieve schuifdeuren. Iemand die de auto voor het eerst ziet, zal dit van de buitenkant waarschijnlijk niet eens direct opvallen. De B-MAX lijkt gewoon te zijn uitgerust met vier normale portieren, maar schijn bedriegt. Achter de achterportieren bevindt zich een rail die doorloopt tot aan de achterlichten. Omdat de rail de lijn volgt die over de portieren loopt, valt deze niet op maar hij herbergt een innovatief deurconcept: de achterportieren van de Duitser zijn namelijk geen gewone portieren maar schuifdeuren. Op een auto van dit formaat is dit al bijzonder op zich maar Ford is nog een stap verder gegaan: wie zowel het voorportier als de schuifdeur opent, zal zien dat de B-stijl (de verticale verstevigingsbalk tussen de portieren in) ontbreekt. Technisch gezien is dit niet juist: de B-stijl is weldegelijk aanwezig maar deze bestaat uit twee delen die zowel in het voorportier als in de schuifdeur zijn ondergebracht. In gesloten toestand zijn zij met elkaar verbonden maar wanneer de deuren worden geopend, ontstaat er één grote gapende toegangsopening naar het interieur. Dit maakt in en uitstappen in de B-MAX bijzonder eenvoudig en erg handig voor kleine kinderen en senioren. Dankzij de schuifdeuren is het voor achterpassagiers ook mogelijk om in en uit te stappen in krappe ruimtes. Wanneer er bijvoorbeeld tussen twee auto’s in wordt geparkeerd, kunnen de achterpassagiers gewoon uitstappen omdat de schuifdeur amper naar buiten komt: hij zwaait immers niet open maar schuift naar achteren.Autoliefhebbers zullen zich nu waarschijnlijk afvragen of Ford’s oplossing met de gesplitste en in de portieren verwerkte B-stijl wel veilig is. Deze dient immers ter versteviging van de carrosserie. Welnu, Euro NCAP (uitvoerder van de officiële botsproeven) heeft de B-MAX getest en beloond met de maximale score van 5-sterren in de nieuwe, aangescherpte test. Over de veiligheid hoeft u zich dus geen zorgen te maken, mede dankzij het feit dat het merk de portieren heeft verstevigd met extra sterk staal.

EcoBoost motor overtuigt wederom

Veruit de meeste B-MAX’en zullen worden aangedreven door één van de twee 1.0 liter driecilinder EcoBoost benzinemotoren. Een 1.0 liter driecilindertje in een toch redelijk forse auto: bij het horen hiervan zullen veel mensen waarschijnlijk even schrikken. Eerder reden wij deze motor al in de Ford Focus en daarin overtuigde hij direct. In de B-MAX vinden wij hem nog beter tot zijn recht komen. Vooral omdat hij nog wat stiller is. Wij reden de versie met 74 kW/100 pk en deze past perfect in de B-MAX. Dankzij slimme concepten, ingrijpende aanpassingen en een alerte turbo levert de piepkleine krachtbron een vermogen dat zich prima kan meten met dat van zwaardere motoren. De B-MAX komt prima vooruit, is stil en verbazingwekkend soepel. Van bokken, horten en stoten heeft de auto vrijwel geen last. Zelfs bij lage toerentallen pakt de motor soepel en zonder morren op. Wederom trekken wij even een parallel met de Focus: deze auto reden wij namelijk nog dezelfde dag met een aanzienlijk zwaardere 1.6 TDCi diesel. Hoewel de diesel merkbaar krachtiger is, kan zelfs zijn souplesse niet tippen aan die van de EcoBoost. Deze motor is oprecht een pareltje en wij vinden het volledig terecht dat hij is overladen met internationale onderscheidingen. Ford levert hem ook in de B-MAX in een tweede variant met 88 kW/120 pk. Deze versie biedt een meerwaarde maar alleen wanneer u een auto wenst die nog net iets feller accelereert. In de praktijk zal de gemiddelde bestuurder het verschil zelden merken. Hoe vreemd het ook mag klinken: een 1.0 liter driecilinder turbomotor met 100 pk voldoet ruimschoots. Wie in de B-MAX overigens een automaat wenst, komt automatisch terecht bij een 1.6 liter benzinemotor met een flink hoger verbruik. Wie diesel wil rijden, kan gaan voor een 77 kW/105 pk sterke 1.6 TDCi: een prima motor die ook qua verbruik goed scoort maar in aanschafprijs aanzienlijk meer moet kosten dan de EcoBoost. Ford verwacht daarom dan ook terecht dat de twee EcoBoost driecilinders tussen de 80% en 90% van de totale verkoop zullen gaan uitmaken.

Stukje luxer tegen geringe investering

Ford levert de B-MAX dus in een basisversie, de Ambiente. Deze zal maar zeer mondjesmaat worden verkocht en dat heeft vooral te maken met het ontbreken van airconditioning, wat voor de meeste mensen een must is. Ford heeft eigenlijk maar één reden om deze uitvoering te leveren: voor mensen die geen airco hoeven, is de B-MAX leverbaar tegen een extra lage instapprijs van € 18.795,-. Overigens is de Ambiente verder niet kaal uitgerust: ABS, 7 airbags, hill start assist, elektrische ramen rondom, centrale vergrendeling met afstandsbediening, elektrisch verstelbare buitenspiegels, een audiosysteem met 6 speakers en USB- en aux-in-aansluiting en een in hoogte verstelbare laadvloer (!) zijn standaard aanwezig. Om de consument te verleiden biedt Ford relatief geringe meerprijzen voor de luxere uitvoeringen. Ten opzichte van de 1.0 liter EcoBoost 74 kW/100 pk Ambiente is de trend nog net geen € 1.300,- duurder. Dan beschikt u wel over zaken als airconditioning, elektrisch verwarmbare buitenspiegels, een leren stuur en mistlampen voor. De Titanium vereist een vergelijkbare extra investering ten opzichte van de Trend en deze biedt onder andere automatische airconditioning, het SYNC spraak- en multimediasysteem, cruise control en sfeerverlichting. Wij hebben het nieuwe SYNC direct uitgeprobeerd. SYNC communiceert op intelligente wijze met uw telefoon waardoor het laden van het telefoonboek, het geven van spraakopdrachten en zelfs het laten voorlezen van berichten een fluitje van een cent is. Door middel van eenvoudige spraakcommando’s kunnen mensen worden gebeld, muziek worden geluisterd of informatie worden opgevraagd. Ook alarmeert SYNC bij een ongeluk automatisch de hulpdiensten en geeft het systeem de locatie van de auto door. Een hele belangrijke en veilige toevoeging die in heel Europa wordt ondersteund…. behalve in Nederland. Ons bureaucratische kikkerlandje werkt namelijk nog aan een standaardisatie van dit soort “Emergency call” oplossingen en blokkeert tot die tijd alle systemen. Een schande. Maar wie een Ford B-MAX koopt en in het buitenland een ongeluk zou krijgen, profiteert wel van deze automatische waarschuwing.

B-MAX maakt uitstekende indruk

De Ford B-MAX heeft een uitstekende indruk op ons gemaakt. Ondanks zijn compacte formaat, slaagt hij als gezinsauto. Hij rijdt prettig, is goed afgewerkt en met name zijn innovatieve deurconcept en heerlijke en bijzonder zuinige (een gemiddeld verbruik van 4,0 l/100 km. voor de 100 pk versie en 4,9 l/100 km. voor de 120 pk versie) EcoBoost motor spreken erg in zijn voordeel. Hij rijdt iets minder scherp dan een Fiesta of Focus maar compenseert dit met zijn rustige en soepele karakter. Wie nog dit jaar een Ford B-MAX bestelt, krijgt zonder meerprijs het First Edition Pack met daarin onder andere 17 inch lichtmetalen velgen, Active city stop (noodremsysteem om botsingen op lage snelheid te voorkomen), half leren bekleding, verwarmde voorstoelen, voorruitverwarming, elektrisch inklapbare buitenspiegels en parkeersensoren in de achterbumper. Na 1 januari zal dit pakket € 1.440 euro gaan kosten.

Autotest Ford Focus B-MAX 1.0 EcoBoost Titanium.

Recent Content