Autotest Fiat 500L 1.6 JTD. Het rugzakje wordt een ruime weekendtas


Een meer dan welkome aanvulling: de Fiat 500L

Fiat wil de tijden van de aaibare maar praktische Multipla uit de jaren zestig doen herleven met een opgepompte variant van de iconische 500. De 500L is het devies en eerlijk is eerlijk: dit ziet er een stuk beter uit dan de Multipla die ons werd voorgeschoten aan het eind van de jaren negentig. Wij testten deze compacte MPV die voor deze gelegenheid was uitgerust met een 1.6 JTD dieselmotor. Autotest Fiat 500L 1.6 JTD. Het rugzakje wordt een ruime weekendtas.

Rugzakje wordt ruime weekendtas

Fiat grijpt terug op het succesvolle recept van ‘het rugzakje’, de 500. Iets dat zeker niet verkeerd uitpakt voor de L-versie. Ondanks de forsere buitenmaten is de 500L meteen herkenbaar als het grote broertje van. Zo heeft Fiat aan de voorzijde gekozen voor eenzelfde en typerende opstelling van de koplampen met daaronder de dagrijverlichting. Fiat doet niet mee aan de ‘Ledjesrace’ en gebruikt hiervoor stijlvolle halogeenverlichting die subtiel brandt en zorgt voor herkenning. Op het compacte motorkapje zien we eenzelfde chromen strip met logo als op de normale 500 en dat zorgt ook bij de ‘L’ voor het typerende bolle neusje. Aan de achter- en zijkant is het met name de cockpit die opvalt. Fiat heeft gekozen voor een zwarte omlijsting van het raamwerk. Daardoor wordt de indruk gewekt dat de 500L beschikt over een zeer grote raampartij, zonder obstructies. Een designtechnisch snufje dat zeker niet misstaat en zelfs retro oogt in combinatie met een contrasterend dak. Aan de achterzijde zien we knalrode achterlichten die zijn omrand met een chromen strip wat samen met de eveneens verchroomde handvatten bijdraagt aan een chique afwerking. Tevens is het aan de zijkant goed zichtbaar wat Fiat heeft gedaan met het onderstel. De wielen zijn uitzonderlijk ver op de hoeken van de carrosserie geplaatst en dat schept verwachtingen voor de ruimte in het interieur.

Typisch 500

Wat betreft het interieur gaat het er haast modieus aan toe. Dit is één van de redenen waarom je zou kiezen voor de 500L. In vergelijking met de concurrentie oogt de 500L vrolijk, chique en sfeervol en bovendien bijzonder goed afgewerkt. Afhankelijk van de uitvoering is het dashboard uitgevoerd in twee kleuren middels het gebruik van autolak, stof of leder. De opzet en het design zijn verder typisch ‘500’ en ja, dat is zeker een compliment waard. Ook hier zien we wederom diverse chromen details en het dikke en goed in de hand liggende stuurtje lijkt rechtstreeks te zijn overgenomen uit de normale 500.

1.5 vierkante meter glas in het dak

Het zitmeubilair is stevig en de stoelen zijn goed geprofileerd voor een optimale ondersteuning. In combinatie met het in hoogte en diepte verstelbare stuur zorgt dit voor een uitstekende en uitgeruste zithouding. Enkel een middenarmsteun ontbreekt maar deze is wel optioneel leverbaar in combinatie met een elektrisch verstelbare lendesteun. Alle bedieningselementen zitten onder handbereik en lang zoeken naar een knopje was niet aan de orde. Fiat heeft het wat dat betreft simpel gehouden en niets verborgen in ingewikkelde menu’s.

Waar de 500L punten scoort, is de tweede zitrij. De beenruimte is riant en vergelijkbaar met die van de Ford C-Max en ook de hoofdruimte is meer dan voldoende. Klaptafeltjes aan de voorstoelen en een uitklapbare middenarmsteun zorgen voor het nodige comfort. De extra luxe Lounge-versie voegt bovendien een fors panoramadak toe, inclusief zonwering. Met een glasoppervlakte van 1.5 vierkante meter is dit het grootste panoramadak in zijn segment en een absolute eye catcher in het interieur.

Vijf- of zevenpersoons

Standaard beschikt de 500L over 455 Liter bagageruimte en dat is net iets meer dan de Ford C-Max maar nog veel minder dan een Volkswagen Touran. Klap je de in ongelijke delen neerklapbare achterbankleuning neer, dan slokt de 500L maximaal 1480 Liter op. Een knappe prestatie gezien de compacte buitenmaten in vergelijking met zijn concurrenten. Toch heeft Fiat nog een troef achter de hand. De 500L Living. Een twintig centimeter langere versie van de ‘L’ die naast de extra bagageruimte ook twee extra stoeltjes herbergt. Een zevenzitter dus. Ideaal voor grote gezinnen, al blijft er met de stoeltjes opgeklapt nauwelijks ruimte over voor de boodschappen of een buggy.

Beats by Dr Dre

Op het gebied van audio en entertainment is Fiat onder andere een samenwerking aangegaan met Beats Audio van Dr Dre. Het resultaat is een 520 Watt sterk systeem dat krachtig en zuiver klinkt. Overigens ook niets dan lof voor Fiat’s multimediasysteem. Voor de vriendelijke meerprijs van honderd euro monteert Fiat een vijf inch touchscreen met DAB tuner en Bluetooth connectiviteit. Het systeem werk snel en kinderlijk eenvoudig en is zeker in combinatie met het Beats audiosysteem (€ 562,-) een aanrader.

TwinAir en 1.4 16V

Onder de motorkap vinden we voor hedendaagse Fiat begrippen een breed scala aan motoren. Een potente versie van de TwinAir trapt af en levert een vermogen van 105 pk aan de voorwielen. De 0-100 sprint neemt 12,3 seconden in beslag en de topsnelheid bedraagt een keurige 180 km/u. Daarnaast neemt de turbogeblazen tweecilinder genoegen met 1 liter benzine op 21 kilometer. Liever een viercilinder? Dan biedt Fiat de keuze tot een 1.4 16V motor met 95 pk vermogen. De prestaties zijn nagenoeg gelijk aan de TwinAir, enkel is het verbruik wat hoger. Deze komt slechts 16 km ver op één liter.

1.3 diesel te licht

Dieselen is mogelijk vanaf de 1.3 Multijet diesel. Een prettig blokje in de Punto of MiTo van Alfa, echter voor de 500L iets te licht. De 0-100 sprint neemt 14,9 seconden in beslag en ook de topsnelheid is met 165 km/u aan de trage kant. Wel is ‘ie op papier zuinig met een gemiddeld verbruik van 1 op 23,8, al vermoeden wij dat dit gezien de prestaties lastig kan zijn om in de praktijk te behalen. Toch kan de keuze voor deze diesel misschien noodzakelijk zijn: de 1.3 is vooralsnog de enige motor die optioneel te koppelen is aan een automatische transmissie. Dat betreft dat een gerobotiseerde handbak met zes versnellingen die een meerprijs kent van slechts € 600,-.

Smeuïg en krachtig dieseltje

Qua motor prefereren wij de door ons geteste 1.6 Multijet. Met 105 pk een potente diesel die door zijn riante koppel van 320 Nm zelfs enige reserve kent. De 0-100 sprint neemt 11,3 seconden in beslag en met de top van 181 km/u zit het ook wel snor. Over de gehele linie blijkt de 1.6 een bijzonder fijn blok voor de 500L. Zolang de teller meer dan 1500 tpm aangeeft, komt hij uiterst vlot van z’n plek en krijg je bovendien een prettige duw in de rug. De voorwielen verwerken het forse koppel kundig terwijl het dieselgeratel nauwelijks doordringt in het interieur. De motor is gekoppeld aan een soepele en trefzekere zesbak waarvan de verhoudingen goed zijn verdeeld en dat zorgt eenmaal op snelheid voor een aangenaam laag toerental en een stille motor. Fiat geeft voor deze versie een gemiddeld verbruik op van 1 op 22, echter bleef ons testverbruik steken bij een nog steeds nette 1 op 18.

Lichtvoetige allemansvriend

Dat Fiat heeft beoogd een zo veelzijdig mogelijk onderstel te creëren is duidelijk merkbaar. De 500L is een echte allemansvriend en dat vertaalt zich in een voorspelbaar, comfortabel maar niet te week onderstel. Het insturen gaat vrij direct, maar zonder al te veel feedback, terwijl de auto stabiel blijft en nauwelijks overhelt. De demping is stevig maar comfortabel en het meest opvallende is nog wel het lichtvoetige karakter. Het Italiaanse temperament is hier zeker voelbaar en je hebt nauwelijks door dat je onderweg bent in een 1.340 kilogram wegende MPV. Van gooien en smijten is 500L niet vies en mocht het iets te veel worden dan grijpt het standaard aanwezige ESP kundig in.

Topper

De Fiat 500L gaat met een gevoel van voldoening terug naar zijn rechtmatige eigenaar. Mocht je een leuk bedrag neer willen tellen voor een kek uitziende MPV, dan is dit jouw ideale metgezel. Van de mogelijkheden tot het personaliseren van de auto tot het veelzijdige interieur en de rijeigenschappen; alles lijkt te kloppen. Daarnaast helpt het vriendelijke en concurrerende prijskaartje hier ook nog eens aan mee.

 

Recent Content