Autosportlegendes: Mercedes-Benz CLK GTR


Mercedes-Benz ontwierp de CLK GTR in 1997 voor op het circuit. Om mee te kunnen doen in de beoogde klasses, onder andere het FIA GT-kampioenschap en Le Mans, moest de CLK GTR in een kleine oplage als straatvariant worden geproduceerd, zo schreven de regels voor. Het leverde wellicht één van de bruutste supersportwagens ooit op. Autosportlegendes: Mercedes-Benz CLK GTR.

De totstandkoming van de Mercedes-Benz CLK GTR was bijzonder. In het diepste geheim kreeg Mercedes-Benz het voor elkaar om een McLaren F1 GTR, de beoogde concurrent, te kopen. Mercedes-Benz testte de McLaren uitvoerig om te zien hoe snel deze was. Dit vormde en goed ijkpunt voor de tijden van de CLK GTR. Ook werd de McLaren getest met componenten van de CLK om te zien of hij daardoor sneller werd. Uiteindelijk streden de 600 pk sterke V12 CLK GTR en de McLaren F1 GTR zij aan zij op de internationale circuits. De Mercedes-Benz toonde zich een uitstekende uitdager: in 22 races behaalde de bolide 17 zeges.

De straatversie van de CLK GTR was niet minder bruut. Deze beschikte over een 6.9 liter V12 met 604 pk en 775 Nm. Hiermee behaalde de wagen een top van 320 km/u en sprintte hij in 3,8 seconden van 0-100 km/u. Dit maakte van de CLK GTR in 1997 een vrijwel niet te kloppen supercar en ook vandaag de dag kan hij met dergelijke cijfers nog meekomen aan de top. Vanwege zijn zeldzaamheid (slechts 26 geproduceerde exemplaren) is de Mercedes-Benz CLK GTR onbetaalbaar.

Autosportlegendes: Mercedes-Benz CLK GTR.

Recent Content