De Nederlandse autoschadeherstelbedrijven (Scrabble?) lichten verzekeringsmaatschappijen voor tientallen miljoenen per jaar op. Autoschadebedrijven frauderen als een malle.
Bij minstens één op de tien reparaties is er sprake van werkzaamheden die slecht of helemaal niet zijn uitgevoerd, oplichting of te hoge rekeningen die gedeclareerd worden. Het VVV (Verbond van Verzekeraars) constateert dat na een onderzoek. Het ging hierbij om geheime steekproeven waarbij 500 blikschadereparaties onder de loep werden genomen. “Experts ontdekten dat niet-gebruikte onderdelen in rekening werden gebracht en werkzaamheden niet of maar beperkt werden uitgevoerd, bijvoorbeeld het niet vervangen van maar uitdeuken van plaatwerk. Ook bleek gecalculeerd spuitwerk regelmatig niet of nauwelijks te hebben plaatsgevonden.”
Gemiddeld bleken de reparatiekosten van de 500 gecontroleerde auto’s 18% goedkoper uit te vallen dan geclaimd, met uitschieters tot ver boven de 50%. De gemiddelde uitkering bedraagt 1926 euro en als je dat doorrekent op 700.000 cascoreparaties per jaar en een paar honderdduizend WA-schades dan hoef je geen rekenwonder te zijn om te begrijpen dat het om veel, heel veel geld gaat. Geld wat wij uiteindelijk overigens zelf betalen via onze verzekeringspremies.
De uitkomst verraste het VVV, ze hadden wel verwacht hier en daar wat gesjoemel aan te treffen maar vinden het onacceptabel en verwerpelijk dat het op zoveel plekken gebeurt. De autoschadeherstelbranche wordt door het Verbond opgeroepen snel adequate maatregelen te treffen. Samen met het VVV werkten Achmea, Aegon, Allianz, ASR, Delta Lloyd, Generali, Nationale-Nederlanden en Reaal mee aan het onderzoek.
Autoschadebedrijven frauderen als een malle.