Aston Martin V8 Vantage S


Een verhaal over hoe één letter een groot verschil kan maken. Lichter, sterker, ietsje ruiger en vooral ook: sneller. Aston Martin V8 Vantage S.

Het grootste nieuws is eigenlijk de nieuwe zeventraps Sportshift versnellingsbak, maar het is vooral de rest van de auto die zo’n indruk maakt. De koningsblauwe kleur helpt daarbij, maar de S heeft een wat sportiever smoking dan de reguliere V8 Vantage. Zo heftig (en zo duur) als de V12 Vantage is het nog niet, maar de nieuweling valt er lekker tussenin. De wijzigingen aan de carrosserie zijn niet louter cosmetisch, hoewel het erg lekker smoelt. De carbon diffuser achter (overgenomen van de V12) bespaart vooral gewicht, maar de carbon splitter vooraan zorgt ook voor meer downforce en stabiliteit bij hoge snelheid. Om de auto in balans te houden heeft de achterzijde een kleine spoiler gekregen en ook de zijskirts zijn wat meer uitgesproken. Het geheel ziet er strakker uit, maar nog belangrijker is dat bij snelheden boven de 200 km/u de V8 Vantage S beduidend stabieler rijdt.

Een verhaal over hoe één letter een groot verschil kan maken. Lichter, sterker, ietsje ruiger en vooral ook: sneller.

Het grootste nieuws is eigenlijk de nieuwe zeventraps Sportshift versnellingsbak, maar het is vooral de rest van de auto die zo’n indruk maakt. De koningsblauwe kleur helpt daarbij, maar de S heeft een wat sportiever smoking dan de reguliere V8 Vantage. Zo heftig (en zo duur) als de V12 Vantage is het nog niet, maar de nieuweling valt er lekker tussenin. De wijzigingen aan de carrosserie zijn niet louter cosmetisch, hoewel het erg lekker smoelt. De carbon diffuser achter (overgenomen van de V12) bespaart vooral gewicht, maar de carbon splitter vooraan zorgt ook voor meer downforce en stabiliteit bij hoge snelheid. Om de auto in balans te houden heeft de achterzijde een kleine spoiler gekregen en ook de zijskirts zijn wat meer uitgesproken. Het geheel ziet er strakker uit, maar nog belangrijker is dat bij snelheden boven de 200 km/u de V8 Vantage S beduidend stabieler rijdt.Van de standaardsprint schaaft de V8 Vantage S er 0,2 seconden af, zodat er nu nog maar 4,7 seconden nodig zijn om de 100 te bereiken. Zo zie je dat een klein beetje extra vermogen (+10 pk), een kleine reductie in gewicht (-20 kg) en een nieuwe versnellingsbak gezamenlijk toch voor een lekkere boost in prestaties zorgen.

De invloed van de versnellingsbak moet overigens niet onderschat worden. In plaats van een zestraps met traditionele koppelomvormer heeft de V8 Vantage S nu een gerobotiseerde handbak met enkele koppeling. En zeven versnellingen, waarvan de eerste zes elkaar zo snel opvolgen dat voluit accelereren bijna hard werken wordt, zo rap schiet de naald van de toerenteller richting het rode gebied. Voor rustig cruisen op de snelweg is er de zevende versnelling, maar voor alle andere gevallen is er een versnelling die de V8 middenin het optimale gebied tussen 4000 en 7000 tpm laat opereren. Heerlijk, vooral ook omdat de V8 een keel kan opzetten waar een NASCAR racer zich niet voor zou schamen.

Wel jammer is dat de versnellingsbak het nog steeds met één koppeling moet doen. Hoe snel het koppelen en ontkoppelen ook gaat (veel beter dan in een Audi R8 R-Tronic bijvoorbeeld), toch is er die onderbreking van de krachtstroom naar de achterwielen. De sprint had dus nog sneller kunnen gaan, maar nog belangrijker is dat voor soepel rijden de versnellingsbak geholpen moet worden door tijdens het schakelen even het gas te liften. Je kunt je voorstellen dat in de volledig automatische stand daar niet op valt te anticiperen, zodat de bestuurder beter de flippers achter het stuur ter hand kan nemen. Dat is geen straf, want die laten zien dat Aston Martin de afwerking heel serieus neemt; de aluminium flippers hebben een klein leren randje precies waar de vingers vallen. Simpelweg heerlijk.

In veel andere details laat Aston Martin zien dat er verschil is tussen gewoon premium en de absolute topklasse. Alle materialen in het zicht zijn van topkwaliteit, maar ook de zaken die je niet iedere dag ziet zijn fantastisch afgewerkt en van “echte” materialen gemaakt. Als het er uit ziet als aluminium, leer of carbon, dan is dat het ook. Daar houdt het niet op, want in welke auto’s zie je een asbakje gemaakt van glas? Zoek jij ook wel eens een pen in de auto? Niet meer in een Aston Martin, want in de middenconsole zit een Lamy pen, die met een eenvoudige klik uit de console is te trekken.

Nog belangrijker is dat de S aanmerkelijker scherper de hoek om gaat dan de reguliere V8 Vantage. De besturing is sneller en scherper, en dankzij het standaard aanwezige sperdifferentieel heeft de S genoeg grip om zelfs op een koude en vochtige weg het vermogen netjes kwijt te kunnen op het asfalt. Enigszins intimiderend is de V8 Vantage S wel, maar dat lijkt vooral te komen door het motorgeluid. Zodra je de Sport knop op de middenconsole indrukt, worden er kleppen in het uitlaatsysteem geopend. Het resultaat: een fantastische soundtrack. In tunnels vergaat horen en zien je, zo hard schreeuwt de V8 Vantage S het uit.

De Aston Martin V8 Vantage S Coupe Sportshift vraagt een investering van 194.143 euro. Dat is 16.000 euro meer dan de normale V8 Vantage automaat en die meerprijs is de S absoluut waard. Een handgeschakelde S is er niet, dan moet je uitwijken naar boven of onderen. De V8 Vantage met handbak is door een hogere CO2 uitstoot en bijbehorende belasting bijna net zo duur (190.247 euro) als de S. De V12 Vantage is er ook alleen met handbak, maar daarvoor zul je misschien nog even moet doorsparen, want op de prijssticker staat een indrukwekkende 297.133 euro. In de Vantage reeks slaat de S zeker geen modderfiguur, het is een zinvolle aanvulling. Ten opzichte van de concurrentie is de V8 Vantage S geen prijspakker, de 911 Carrera en Carrera S zijn beiden goedkoper en sneller, de vergelijking met de Nissan GT-R moeten we misschien ook maar niet maken. Dat zijn ook precies concurrenten die aanmerkelijker minder chique en exclusief zijn dan de volledige met de hand gebouwde Aston Martin. De Jaguar XK (of XKR of XKR-S) komt in de buurt, maar is veel groter, zwaarder en softer dan de V8 Vantage S. Tja, keuzes, keuzes, niemand heeft gezegd dat het leven makkelijker werd met genoeg geld op de bank. 

Aston Martin V8 Vantage S.

 

Recent Content