ASTON MARTIN EN FERRARI ZITTEN MET CO2-BOETE IN EUROPA


Nee, geen gevalletje sjoemelsoftware bij beide merken, wel konden de sportwagenbouwers niet voldoen aan de gemiddelde emissiegrens die Europa autobouwers vooropstelde. Waardoor ze even 450.000 euro mogen ophoesten… met een CO2-reukje erbij.Voor wie niet kan volgen, Europa verlaagt jaarlijks de gemiddelde CO2-uitsoot die de vloot van automakers mag uitblazen. Heb je dus aan de éne kant van het spectrum een ecobakje staan en aan de andere kant een racemonster, dan kom het meestal wel snor. Ferrari en Aston Martin, die hebben wat meer moeilijkheden om zich conform de regelgeving te stellen. Niet gek als je weet dat V8’en en V12’s er de plak zwaaien. ASTON MARTIN EN FERRARI ZITTEN MET CO2-BOETE IN EUROPA.

In 2015 mocht de line-up van merken gemiddeld 130 g/km uitstoten. Een cijfer dat trouwens globaal overschat was, want de gemiddelde auto in 2015 in Europa kwam toe met 119,5 g/km. Niet zo bij Aston Martin en Ferrari. Want de Britten hebben al een tijdlang de Cygnet niet meer in het gamma (waarom denk je dat die in het leven werd geroepen?) en de LaFerrari van de Italianen werd in een te kleine oplage gebouwd om de CO2-uitstoot naar beneden te halen.

Het resultaat? Wel, een boete van zo’n 450.000 euro. Waarbij Aston Martin een taartsnede van 36.370 euro mag ophoesten en Ferrari maar liefst 410.760 euro mag overschrijven naar de bankrekening van de European Economic Area (EEA). Gezien de weinige moeite die beide merken doen (denk maar aan Porsche met de plug-inhybrides en aankomende elektrische E-Mission) is het vooral een onkostennota, lijkt ons. Al werkt AM momenteel naarstig aan een elektrische Rapide.

ASTON MARTIN EN FERRARI ZITTEN MET CO2-BOETE IN EUROPA.

Recent Content