8X LOTUS WAAR JE HET NIET VERWACHT


Denken we bij Lotus meteen aan de Elise en Evora, dan wordt vaak vergeten dat Lotus Engineering een veel gevraagde partner is bij de ontwikkeling van nieuw automobiel goed. Natuurlijk ken je de Lotus Omega en de Tesla Roadster maar wist je ook dat Lotus bij volgende 8 wagens wat in de pap te brokken had? 8X LOTUS WAAR JE HET NIET VERWACHT.

Lotus is in handen van Geely, het moederbedrijf van Volvo, waardoor de komende jaren er goed uit zien voor de fabrikant van sportwagens. Naast het bouwen van Elise & co zorgt Lotus Engineering al decennia lang voor het succesvol afstellen van producten van andere merken, over de gehele wereld. Zonder dat er daarom altijd duidelijk wordt gerefereerd naar Lotus. Geloof niet ons, wel de volgende acht onderstaande voorbeelden waarvan we zeker zijn dat je niet wist dat Lotus er aan mee werkte.

ASTON MARTIN DB9/ VANQUISH


Dat Lotus niet de behoefte heeft om met alle pluimen te gaan lopen mag wel duidelijk zijn door de samenwerking met Aston Martin. Vlak voor de eeuwwisseling ontwierp Lotus een aluminium carrosserie gebaseerd op dat van de Elise voor de Vanquish. Een chassis dat zo technisch succesvol bleek te zijn dat Aston het boeltje overnam, het omdoopte tot de VH architectuur en het prompt onder de DB9 installeerde… tot 2016. Zelfs het platform onder de gloednieuwe DB11 gebruikt nog grotendeels de bouwstenen gelegd door Lotus.

VOLVO 480


Gebouwd in Nederland, evenzeer getekend in Nederland, aangedreven door Franse motoren van Renault-makelij en – jawel – een ophanging ontworpen door Lotus. Het leek erop dat Volvo zelf weinig zin had in de ontwikkeling van de 480. Toch zorgt die rare mix voor één van de meest unieke modellen die Volvo ooit op de markt bracht, met z’n eigenzinnige styling. Het rijgedrag was daarbij helemaal op punt, dankzij Lotus uiteraard.

TOYOTA SUPRA


Nee, niet de versie die we allemaal kennen uit Fast and Furious, wel de tweede generatie die in de jaren 80 het levenslicht zag. Lotus was verantwoordelijk voor het ontwikkelen en de afstelling van een onafhankelijke ophanging rondom. Een belangrijk detail, want voordien deed de Supra het met een starre achteras. Het maakte alvast dat de Japanse sportwagen zeer populair was en doorgroeide tot de generatie die we allemaal kennen uit tuningdromen.

HYUNDAI GENESIS


Ondertussen is Genesis een merk op zichzelf geworden maar bij de ontwikkeling van de Genesis sedan in 2013 riep Hyundai de hulp in van Lotus omdat ze het gevoel hadden dat niet alles 100% op punt stond. Lotus kwam langs met een team, deed enkele toertjes, liet emmers aan informatie achter op het bureau van Hyundai, verdween met de noorderzon en zorgde er voor dat de Genesis één van de strakst sturende sedans in het limousinesegment is. De magie van Lotus…

SINCLAIR C5

De watte?! Elke echte autogeek zal ooit al gehoord hebben van de Sinclair C5, het geesteskind van een computerbedrijf dat onze manier van transport eens overhoop wou halen. Daarvoor zocht het hulp bij Lotus voor de ontwikkeling van een elektrisch aangedreven, tja, fiets. En hoewel de jaren 80 verre van een saaie periode was, werd zelfs die C5 gezien als té alternatief voor de markt. Ook al zorgde Lotus voor het chassis en de carrosserie.

OPEL TIGRA


Ooh, de Tigra, de droom van elke Johnny in de jaren 90 met z’n coupé-styling en pittige 110 pk sterke 1.6 aan boord. Eén probleem echter voor Opel, want de Tigra was stiekem een Corsa met andere schulp. Een schulp die zorgde voor een meergewicht van 150 kilogram trouwens. Waardoor Lotus werd ingeroepen om alles uit de kast te halen om de lijvige Tigra kwieker uit de hoek te laten komen dan de Corsa GSi.

NISSAN GT-R


De GT-R een staaltje Japans kunnen? Nou, niet helemaal. Want Lotus Engineering was meer dan twee jaar betrokken bij de ontwikkeling van de componenten van de huidige generatie GT-R. Waardoor je ook de Britten mag bedanken voor het waanzinnig rijgedrag van de Japanse sportwagen. Was de Skyline R34 dan de laatste échte GT-R van Japanse hand? Nope, ook daar zat Lotus Engineering mee in het ontwikkelingsproces.

BAOJUN 730


Sportwagens, elektrisch fietsen en Zweedse hatchbacks, Lotus is niet specifiek bij het kiezen van projecten. Waardoor een 7-zits monovolume voor de Chinese markt er ook best bij kan. Op uitnodiging van GM – dat via een joint venture werkte aan deze MPV – werd Lotus richting China gestuurd om het onderstel en ophanging van de 730 fijn te stellen. Die ophanging moest het beste naar boven halen uit de 137 pk sterke 1.8-benzine en vijftrapsautomaat.

8X LOTUS WAAR JE HET NIET VERWACHT.

Recent Content