25 JUNI DE EERSTE AUTO OP ZONNE-ENERGIE IN NEDERLAND


Het is al enige tijd geleden dat bekend werd gemaakt dat de Nederlandse startup Lightyear een zonneauto gaat produceren. In 2016 begonnen vijf oud-studenten met de startup. Nu heeft Lightyear aangekondigd dat op 25 juni dit jaar het eerste prototype onthuld gaat worden, de Lightyear One25 JUNI DE EERSTE AUTO OP ZONNE-ENERGIE IN NEDERLAND.

De vierzits zonneauto wordt gebouwd door oud-studenten van de TU in Eindhoven. Zij wonnen met de “Stella” de Solar Challenge in Australië. Sinds begin dit jaar staat in Helmond de productiehal van de Lightyear One en telt het bedrijf al meer dan 100 werknemers.

TOT WEL 800 KILOMETER VOLLEDIG ELEKTRISCH

De Lightyear One is ontworpen om de twee grootste nadelen van elektrisch rijden voor veel mensen op te lossen. Deze nadelen zijn de actieradius en het opladen. De accu van de Lightyear One zorgt al voor een bereik van 600 tot 800 kilometer, afhankelijk van het gebruik. Het model laadt volgens Lightyear twee tot drie keer sneller dan welke elektrische auto in de markt dan ook. Met een gewoon stopcontact kan tot 400 kilometer geladen worden in een nacht, dit is al genoeg voor de gemiddelde gebruiker. Bestuurders zouden in staat moeten zijn 20.000 kilometer per jaar te kunnen rijden op zonne-energie. Het bedrijf richt zich met name op landen met een opkomende economie en veel zon.

Om dit grote elektrische bereik te halen is veel aandacht besteedt aan de aerodynamica en het gewicht. De Lightyear One zal worden voorzien van vier onafhankelijke in-wheel motoren. Zo kan de auto lager gemaakt worden, wat ten goede komt van de aerodynamica. Verder zegt Lightyear dat door deze constructie minder energie verloren gaat en het koppel maximaal benut kan worden. Bekijk hier de prestaties en andere cijfers van de One.

De zonnepanelen op het dak van de Lightyear One kunnen in een zonnige periode in Nederland 1250 Wattpiek en 700 kWh per jaar opbrengen. Dit moet goed zijn voor 50 tot 70 kilometer range op zonne-energie per dag.

LEVERBAAR VANAF 2020

Het doel van Lightyear is om auto’s te leveren met lage gebruikskosten en een lange levensduur om zo de kosten per kilometer laag te houden. Echter is de vanaf prijs van € 144.000 niet bepaald laag. Ondanks de hoge prijs heeft Lightyear al wel bijna 100 aanvragen ontvangen. De eerste oplage zal vanaf 2020 geleverd worden, er zullen 100 stuks beschikbaar zijn. In 2021 zullen nog eens meer dan 300 modellen beschikbaar komen.

Bron: elektrischeauto.nl

25 JUNI DE EERSTE AUTO OP ZONNE-ENERGIE IN NEDERLAND.

Recent Content