25 dingen die je moet weten over de laadpaal!


Een laadpaal is essentieel als je een elektrische auto wil rijden. Lees dit artikel en ontdek 25 dingen die je echt moet weten over de laadpaal.

Laadpaal en oplaadpunt

Een oplaadpunt, ook wel vereenvoudigt en als laadpunt uitgesproken, is een infrastructuurelement dat een elektrisch voertuig voorziet van energie. In laadpalen kunnen groepen oplaadpunten zijn opgenomen. Meer over de laadpaal wordt uiteen gedaan in dit artikel. Over energie leveringen en subsidies. Maak u gereed voor het verhaal van de laadpaal.

25 dingen die je moet weten over de laadpaal!

Over 10 jaar moeten er 2 miljoen laadpalen in Nederland zijn. Genoeg voor iedereen die dagelijks zijn elektrische auto wil opladen. Maar zo ver is het nog niet. Lees daarom onderstaande 25 dingen die je echt moet weten over de laadpaal.

1. Er zijn nu 30.000 publieke laadpalen

Met eenzelfde type laadpas kunt u in Nederland alle publieke laadpalen gebruiken, voor het opladen van de elektrische auto. Meestal zijn deze publieke laadpalen zeven dagen in de week vierentwintig uur per dag toegankelijk. Er zijn in Nederland op het moment ongeveer 30.000 publieke laadpalen.

2. Oplaadmethodes: wissel- of gelijkstroom?

Voor het bestaan er diverse oplaadmethodes. Onder anderen de volgen methodes:

 • Laden met een vaste stroombegrenzer (meestal via de laadpaal thuis)
 • Gecontroleerd laden (communicatie tussen laadpaal en auto)
 • Laden met gelijkstroom (de oplaadpaal staat direct in verbinding met de accu)

Er zijn verschillende type stekkers. De Mennekes-stekker en is door de Europese Commissie aangewezen als standaard stekker voor het opladen van een elektrische auto. De Chademo-stekker is een stekker die in Japan ontwikkeld is. Deze werkt alleen met gelijkstroom. Deze stekker is in Nederland een standaard stekker voor snelladen. Een Combo-stekker is de nieuwe Europese standaard stekker vanaf 2017. Hiermee kunt u zowel wissel- als gelijkstroom opladen. Binnen deze nieuwe standaard past de Chamedo-stekker niet, de Mennekes-stekker past wel bij de nieuwe standaard. Er wordt gezocht naar een oplossing voor de Chamedo-stekker en de nieuwe Europese standaard stekker.

3. Let op mode 3 bij aanschaf laadpaal

Wat betekent Mode 3? Dat is een communicatie protocol die zorgt voor de veiligheid van een laadsessie. Bij het kopen van een laadpaal is het belangrijk om hier op te letten. Met Mode 3 communiceert de laadpaal met uw auto. Zo wordt er bepaald hoeveel stroom er geladen mag worden.

4. Zorg voor genoeg capaciteit

Het kan voorkomen dat de energie vanuit huis of bedrijf niet voldoende capaciteit heeft voor een laadpaal. Het elektriciteitsnetwerk kan verzwaard worden. Bij deze verzwaring gaan het vastrecht jaarlijks aardig omhoog. Dit kan op een goedkopere en toch efficiënte manier met dynamic load balancing.

5. Een gewoon stopcontact gebruiken

Gebruik maken van een gewoon stopcontact wordt uit veiligheid sterk afgeraden. Een doorgebrand stopcontact kan voor veel ellende zorgen. Een auto opladen gebruikt een hoog vermogen. Het stopcontact wordt volledig gebruikt en kan de maximale ampère die een auto heeft over het algemeen niet leveren. Denk dus aan uw en andermans veiligheid bij het aansluiten van uw laadpaal/

6. Groen en rood led licht op de laadpaal

Het opladen van uw elektrische auto is heel wat anders dan tanken van een brandstof auto. Hoe werken de laadpalen eigenlijk? Zoek een beschikbare laadpaal om uw elektrische auto mee op te laden. Dit kan met de laadpas bij de publieke laadpalen of bij uw eigen laadpaal als u er thuis één heeft staan. Koppel de laadkabel aan de laadpaal. Op de laadpaal brand een groene led lamp als teken dat u de laadpaal kunt gebruiken. Als deze groene led lamp niet brand dan is de laadpaal waarschijnlijk buitendienst.

Bij een rood oplichtend led licht geeft de laadpaal aan dat er een storing is. Mocht de laadpaal gewoon groen led licht vertonen kunt u met opladen starten door de laadpas langs de daarvoor aangewezen plek te gaan. Bij het starten van het laden, zult u een bliep horen. Het led licht zal tijdens het laden blauw oplichten. U kunt in de auto het opladen zien aan uw accu. Ontkoppel de kabel van de laadpaal na het opladen. Dit is natuurlijk logisch, want als u deze vergeet bij het wegrijden heeft het vervelende gevolgen voor de laadkabel en mogelijk ook voor de laadpaal.

7. Kies de juiste laadkabel

Type 1 en type 2 laadkabels zijn de aanduiding voor het soort stekker die aan de kabel zit. Aan laadpalen zit meestal het type 2. Hoe weet u nu welke lengte de laadkabel moet hebben? De meest verkochte lengte van de laadkabel is zes meter. Dit hoeft niet altijd de lengte te zijn voor een laadkabel. Het kan soms handiger zijn wanneer u een langere of juist een kortere laadkabel gebruikt.

Wanneer u thuis een laadpaal heeft staan kunt u waarschijnlijk een kortere laadkabel gebruiken. Een vier meter laadkabel kan dan voldoende zijn. Op zoek naar laadkabels? Bij laadkabelfabriek hebben ze een groot assortiment. Een geschikte laadkabel zoeken voor uw auto hebben ze makkelijk voor u gemaakt met de laadkabel kiezer.

8. Alle soorten laadpalen

Welke soorten laadpalen bestaan er? Er zijn diverse laadpalen die hier voor u op een rijtje zijn gezet:

 • Zakelijke laadpalen
 • Privé laadpalen
 • Publiekelijke laadpalen
 • Snellaadpaal

De zakelijke laadpalen staan meestal bij bedrijven op eigen terrein. Deze laadpalen zijn zowel door bezoekers, werknemers als klanten te gebruiken.

Privé laadpalen staan bij de elektrische autobezitters thuis op eigen terrein.

Publiekelijke laadpalen zijn door mensen met een laadpas te gebruiken. Deze laadpalen staan bij publiekelijke gebouwen, parkeerplaatsen en druk bezochte gebieden.

Snellaadpalen zijn te gebruiken met een speciale pas en zoals het woord al zegt, laad deze paal uw auto snel op.

9. Welke laadpalen kan ik gebruiken

Welk type laadpaal is geschikt voor uw auto? Laat u daarover informeren door professionals. Het laadvermogen verschilt per auto. Een goede vraag die hier wellicht hier voor u beantwoord wordt: welke laadpaal is geschikt?. Een vraag die heel belangrijk is te stellen, voordat u een laadpaal aanschaft.

10. De infrastructuur

Bedrijven die laadpalen aanbieden zijn onder anderen:

New Motion
Alfen
Allego
Dit soort bedrijven denken mee om het opladen eenvoudig en toegankelijk te maken. U mag zich verzekeren van betrouwbare oplaadpalen die overal gebruiksklaar staan. Dit zijn bedrijven die zich bezig houden met de infrastructuur van laadpalen en weten waar ze het overhebben.

11. Welke laadpas heb ik nodig?

Bij het gebruik maken van laadpalen heeft u een laadpas nodig. Er zijn diverse aanbieders van laadpassen waar u uit kunt kiezen, neemt u even tijd om de laadpas top 10 te bekijken: laadpastop10.nl. U kunt laadpassen met elkaar vergelijken. Overal kunnen opladen in heel Europa met één laadpas is natuurlijk ideaal. Laat u hierover informeren door: laadpas.com.

12. Laadpalenexperts

Een laadpaal moet het liefst altijd beschikbaar zijn, zodat u uw elektrische auto altijd kunt opladen. Voor huis of kantoor kunt u laadpalen online bestellen. Laat uw door het hele proces heen begeleiden. Samen met mensen die er verstand van hebben langs de keuze aan laadpalen gaan, om uiteindelijk de juiste laadpaal te kunnen kopen.

Daarna kunt u de installatie veilig door hen laten verzorgen met een duidelijke prijsafspraak. Een geruststellende gedachte is het, om altijd verzekerd te zijn van een beschikbare laadpaal.

13. Handige apps

Er zijn inmiddels heel wat handige apps om beschikbare laadpalen mee te vinden. Een paar apps voor u op een rijtje:

old.newmotion publiek laden app van New Motion.

ChargePoint

Dutchlease

Dit is een kleine greep uit de vele handige apps die er zijn voor elektrisch rijden.

14. Laadpalen aanvraag

Het kan zijn dat u een elektrische auto heeft en er geen laadpalen in uw directe omgeving staan. U kunt dan direct online bij uw gemeente een openbare laadpaal aanvragen bij: laadpaalnodig.nl. Een onafhankelijk aanvraagportaal dat in samenwerking van gemeenten, overheden en bedrijven ontwikkeld is.

15. Uw eigen laadpaal thuis

Het voordeel van een laadpaal bij u thuis is dat u uw elektrische auto altijd kan opladen wanneer u uw auto niet gebruikt. Het opladen thuis kan tegen een goedkoper energietarief dan bij de openbare laadpalen. Zo bent u ook nog eens goedkoper uit met de thuislaadpaal. Voor een laadpaal thuis zijn er verschillende mogelijkheden in energielevering. U kunt kiezen voor een reguliere energierekening en hierbij u eigen laadpaal bestellen of kiezen voor een energieleverancier die ook laadpassen en laadpalen levert. Het ligt eraan waar uw voorkeur naar uitgaat en het voordeligste is voor uw situatie.

16. Energieleveranciers en laadpalen

Het is een hele onderneming om u te verdiepen in de juiste energieleverancier voor uw laadpaal. Welke energielevernacier helpt u daarbij.

Elektrisch rijden brengt natuurlijk kosten met zich mee. Deze kosten worden bepaald door:

 • Het type auto
 • Welke laadpaal u gebruikt
 • De hoogte van u energietarieven

Met een thuislaadpaal zijn de kosten snel terugverdiend. U kunt op energievergelijking informatie vinden over thuislaadpalen en energieleveranciers vergelijken. Heel handig om te doen, zo kunt u heel wat uitsparen.

17. Laadpalen met AED

In Delft staat de eerste laadpaal die is uitgerust met AED, dat betekent: Automatische Externe Defibrillator. Dit is een apparaat waarmee men een hart weer van een normaal ritme kan voorzien door middel van elektrische schokjes. Een levensreddende laadpaal dus. Deze Nederlandse uitvinding is ideaal i.v.m het ernstig te kort aan AED-locaties. Een slimme combinatie is hiermee gemaakt. Deze met AED uitgeruste laadpunten zijn erg handig bij spoedgevallen, want de laadpalen staan goed zichtbaar in openbare ruimtes. Ze zijn goed bereikbaar en kunnen daardoor levensreddend zijn. De laadpalen met AED uitgerust zijn dag en nacht bereikbaar. Een AED laadpaal is mogelijk voor iedere gemeente.

18. Universele laadpalen

De laadpalen die geschikt zijn voor iedere auto zijn de universele laadpalen. Universeel betekent algemeen. Over heel de wereld kunt u er gebruik van maken als er een universele laadpaal staat. U moe Het is beschikbaar voor de verschillende types stekkers. Laadpaal24 van Mennekes is zo een universele laadpaal.

19. Aantal laadpalen in Nederland

Van heel Europa wordt gezegd dat Nederland het grootste aantal laadpalen heeft. Dit blijkt uit het rapport van ACEA. Nederland heeft ongeveer 32.875 laadpalen. Dit aantal zal de komende jaren groeien naar verwachting. De overheid geeft om het elektrische rijden aantrekkelijker te maken subsidie op laadpalen.

20. Subsidie op laadpalen

Subsidie krijgen voor een laadpaal is afhankelijk van de gemeente waar u woont. Er zijn momenteel nog geen landelijke subsidies. Voor bedrijven zijn daar weer andere specifieke maatregelingen voor die financiële voordelen bieden.
laadpaaldirect.nl gaat hier verder op in.

21. Laadpaal zelf installeren?

Waarom niet uw eigen laadpaal installeren? Welke aansluiting heeft u nodig? Er zijn een aantal mogelijkheden:

 • Aparte aansluiting
 • Bestaande aansluiting
 • Aansluiting via stopcontact

Oriënteert u zich goed op de aansluiting die u het beste bij uw elektrische auto past. Mocht u er niet uitkomen dan kunt u altijd hulp inschakelen van bedrijven die het voor u willen installeren.

22. Wallbox

Wallbox is een beheerdienst voor uw laadpaal oplader. Je kunt wallbox blokkeren om ongewenst gebruik te voorkomen. Het is veilig doordat het overbelasting van uw apparaat voorkomt. Met wallbox kunt u veel sneller opladen. U kunt profiteren van de tijden waarin stroom goedkoper is.

23. Waarom een laadpaal?

Een laadpaal is van cruciaal belang voor elektrische auto’s net als een tankstation dat voor brandstof auto’s is. Zonder oplaadpunt kunt u uwe auto niet van energie voorzien. De auto staat dan stil te pronken op uw oprit of parkeerplaats. Met een laadpaal thuis staat u dus niet voor paal. Verzekerd van een energiebron in de buurt komt u goed vooruit. Geen piekeren over lege accu, want de laadpaal staat uw auto op te laden terwijl u rustig thuis op de bank geniet van een goede film en gezelligheid. Geen stinkende benzine of diesel lucht, daar begint het schoner worden mee.

24. Wanneer de laadpaal een feit wordt

Uiteindelijk overgaan naar de laadpaal. Met de tijd zal het mogelijkheden duidelijker maken. Over enkele jaren zult u waarschijnlijk een laadpaal moeten gebruiken, want elektrisch rijden zal, als het aan de overheid ligt, binnen enkele jaren een feit zijn. Dan worden er geen brandstof auto’s meer verkocht.

Bij aanschaf van een nieuwe auto zult u een elektrische auto moeten kopen. Wilt u liever geen gebruik maken van een openbare laadpaal, maar liever thuis een laadpaal hebben, dan kan dat natuurlijk ook. U kunt wachten totdat u er niet meer onderuit kunt, maar het kan verstandig zijn u er nu alvast in te verdiepen.

U kunt beter voorbereidt zijn op situaties die gebeuren gaan. Laat u informeren over de mogelijkheden en de kosten van het aanschaffen van een laadpaal. U kent de parkeerplaatsen vast wel waar het bedoeld is om elektrische auto’s op te kunnen laden. Hoe u een laadpaal moet gebruiken, leert u het beste door ervaring. Een elektrische auto tijdelijk lenen of eens kijken bij een autobedrijf hoe zoiets werkt kan natuurlijk allebei.

25. Zonne energie

Waar moet u op letten? U moet de aansluiting weten van de laadpaal, de stekker, het energieverbruik en de kosten daarvan. U kunt ook kiezen voor zonnepanelen om de elektrische laadpunten mee op te laden. Op de zon geeft u hier duidelijke informatie over. Hoe duurzaam wilt u het hebben? Duurzaamheid wordt nog weleens beloond door de overheid met subsidies. Dat kan een aardig financieel voordeel zijn voor u als elektrische autorijder.

Korte samenvatting

Hoe duur een laadpaal is en hoe veilig deze is zijn gezonde vragen om vooraf te stellen. U heeft waarschijnlijk nog veel meer vragen. Deze kunt u online beantwoord krijgen. U kunt natuurlijk ook contact opnemen met uw gemeente of energieleverancier. Via Google kunt u zoeken naar informatie. Veelgestelde vragen zijn te vinden op: openbaarladen. Het zal wennen zijn om in plaats naar een tankstation te rijden een stekker in een laadpaal te stoppen.

Het kabinet heeft het streven om in 2025 alleen nog elektrische auto’s te verkopen. Op een gegeven moment kunt u er niet meer onderuit, zo lijkt het. De laadpaal wordt dan een vast onderdeel bij het autorijden. Zijn er tegen die tijd dat het niet meer anders kan genoeg oplaadpunten? En hoe zit het met de modellen? Geen gekke vraag, want het oog wil ook wat. Zeker wanneer u een thuislaadpaal wilt, zult u niet zomaar een paal kiezen. Het met wel een beetje passen bij de omgeving van uw huis. Decoratief staan maakt de laadpaal wel wat aangenamer om tegenaan te kijken.

Tot slot

Hoe zit het fiscaal met de laadpaal? Fiscaal vertelt u daar meer over. U zult zich wat overstelpt voelen door de overweldigende informatie die er is over de laadpaal, toch wordt het uiteindelijk duidelijk. De praktijk is altijd anders dan de theorie. Door het te ervaren leert u het snelst.

Of een laadpaal thuis altijd mogelijk is? Als u ruimte hebt bij uw woning is een laadpaal bijna altijd mogelijk om thuis te laten plaatsen. Een openbare laadpaal aanvragen en hoe dat werkt leest u op: Hoe werkt het.

Recent Content