14% bijtellingstarief verdwijnt: dit zijn de gevolgen


Autodealers hadden het al zwaar, maar het wordt nog zwaarder als het kabinet ervoor kiest zijn bijtellingsplannen door te drukken. 14% bijtellingstarief verdwijnt: dit zijn de gevolgen.

Den Haag heeft een groot probleem, zo is al een tijdje duidelijk. De overheid wilde het rijden van zuinige en schone auto’s bevorderen met allerlei gunstige regelingen, maar schoot zichzelf daarmee in de voet. Leaserijders kozen namelijk massaal voor een nieuwe auto van de zaak met 14 procent (of minder) bijtelling, waardoor er wat minder euro’s (5,2 miljard om precies te zijn) richting de schatkist rolden.

Het bijtellingssysteem gaat dan ook op de schop, zo schreef de NOS gisteren al. Inmiddels is er meer duidelijk. Het tarief van 14 procent bijtelling wordt per 1 januari 2016 geschrapt. In plaats daarvan komt één vast tarief, dat rond de 25 procent zal komen te liggen. Dat gaat grote gevolgen hebben voor de leasemarkt, zo voorspelt de Vereniging Auto van de Zaak.

De VAVDZ vertegenwoordigt ongeveer 1 miljoen leaserijders en weet dus waar het over praat. Zij vroegen hun leden bij welk bijtellingspercentage ze ervoor kiezen geen lease-auto aan te schaffen. 39 procent van de ondervraagden haakt af bij een percentage van 22 procent of hoger, 76 (!) procent hoeft geen lease-auto meer bij een tarief van 25 procent en bij een bijtelling van 30 procent kunnen we de leasemarkt meteen opdoeken, want dan is een auto van de zaak voor niemand nog interessant.

Martin Huisman, voorzitter Vereniging Auto Van De Zaak, over deze cijfers. “De hoogte van de bijtelling is cruciaal voor een berijder. Het gaat om honderden euro’s netto salaris per maand. Het afschaffen van de lage bijtellingscategorieën raakt 70% van de berijders direct in de portemonnee. Daarnaast is alle stimulering voor het rijden in een CO2-zuinige auto weg, met alle gevolgen van dien. We gaan tien jaar terug in de tijd als we niet oppassen.”

14% bijtellingstarief verdwijnt: dit zijn de gevolgen.

Recent Content